Regija
PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Vršnjačkog nasilja je manje, ali su mu posljedice kobne
Objavljeno 6. studenog, 2018.
Problem bullynga policija pokušava riješiti edukacijom, pa je osmišljen i preventivni projekt

VINKOVCI - Najnoviji slučaj vršnjačkog nasilja, ovaj put u osnovnoj školi na otoku Braču, gdje je osnovac više puta udario svog vršnjaka koji je pao i dobio epileptički napad, ponovno je aktualizirao problem bullynga koji je veliki problem i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ovdje je u zadnjih desetak godina zabilježeno nekoliko teških slučajeva vršnjačkog nasilja od kojih je onaj kada je krajem listopada 2008. ispred svoje srednje škole pretučen Josip Klasnić, 16-godišnjak iz Andrijaševaca, završio tragično jer mladić je nakon osam dana umro od posljedica premlaćivanja. Krajem kolovoza u Vinkovcima je izbila masovna tučnjava u kojoj je teške i za život opasne ozljede zadobio 21-godišnji Ivan Mikuljan, također iz Andrijaševaca, i još je uvijek u vinkovačkoj bolnici.

Veliku ulogu u suzbijanju bullynga ima policija koja se gotovo svakodnevno susreće s ovim problemom i pokušava ga riješiti i edukacijom. Policijska službenica za prevenciju Mirna Marić kaže kako je na području PU vukovarsko-srijemske u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen pad broja kaznenih djela na štetu djece i maloljetnika, kao i pad broja kaznenih djela počinjenih od strane djece i maloljetnika i takav je trend dulje vrijeme. No s druge strane povećan je broj sukoba s teškim posljedicama, što je posebno zabrinjavajuće.

- Osmislili smo preventivni projekt Živim život bez nasilja, čija su ciljana skupina učenici 7. razreda osnovnih škola. Iskustvo nam govori da djeca ne poznaju sve oblike nasilja te ih educiramo u tom smislu. Na ovaj način nastojimo potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u prevenciji ovakvog i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja, promicanje pozitivnih obrazaca ponašanja, usvajanje pozitivnih vrijednosti, potaknuti ih na njihov doprinos stvaranju sigurnog okruženja. Potičemo ih na razmišljanje o tome kako se odnose prema ljudima i načinu na koji se ljudi ponašaju prema njima. Nastojimo ih naučiti kako ne diskriminirati zbog spola, religije, seksualne orijentacije, etničke pripadnosti, ili društvenog i materijalnoga statusa – kaže Marić, a psiholozi kažu kako se nasilničko ponašanje primjećuje još kod manje djece.

- Ni jedno dijete nije rođeno nasilno, ali se kroz njegovo odrastanje i razvoj nasilno ponašanje pojavilo kao način rješavanja problema, ostvarivanja ciljeva, traženja pažnje, ili potvrde od strane drugih, ostvarivanja potrebe za osjećajem kontrole i moći nad drugima. U razgovoru s djetetom i roditeljima svakako je važno obratiti pozornost na razloge takvog ponašanja i zajedničkim snagama doći do spoznaje zašto je nasilje opasno i neprihvatljivo te koje posljedice može imati na žrtvu, ali i osobu koja čini nasilje - pojašnjava Matea Mauer, psihologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Miroslav Flego
7.

razredi osnovne škole ciljana su skupina preventivnog projekta Živim život bez nasilja, kažu u PU
Zbog čega su neka djeca nasilna?
“Ne postoji jedinstven odgovor zašto se dijete počinje nasilno ponašati, ali postoje određene osobine djeteta i obilježja obitelji koje mogu ukazivati na razvoj nasilnog ponašanja. Djeca koja se nasilno ponašaju najčešće su, ali ne uvijek, impluzivna, živahna djeca koja nemaju strpljenja, često pronalaze brza rješenja frustrirajućih situacija. Nasilničkom ponašanju također su podložnija traumatizirana djeca i mladi te oni kojima okolina često pripisuje ‘zločesto’ ponašanje, pa se oni i počinju ponašati u skladu s tim”, kaže Matea Mauer.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike