Osijek
POČEO TJEDAN MOBILNOSTI

Prilika za nova znanja i iskustva
Objavljeno 5. studenog, 2018.
Najviše praksi u inozemstvu preko udruge IAESTE lani su odradili studenti osječkog Sveučilišta

Osječka podružnica Hrvatske udruge za međunarodnu razmjenu studenata prirodnih i tehničkih znanosti – IAESTE u ponedjeljak je na FERIT-u svečano otvorila osmi Tjedan mobilnosti studenata koji traje do petka, 9. studenoga. Cilj je događanja kroz poslijepodnevna predavanja i prezentacije informirati te potaknuti osječke studente na angažman izvan okvira redovitih predavanja, ispita i obveza.

- Na ovaj način želimo motivirati što više naših studenata na odlazak na stručnu praksu i razmjenu u neke od mnogih zemalja diljem svijeta – kaže Marija Serdarević iz IAESTE-a.- Prilika je to za stjecanje novih znanja i vještina, upoznavanje drugih kultura i promicanje tolerancije te multikulturalnosti – istaknula je prodekanica za međunarodnu suradnju Snježana Rimac-Drlje. Važnost mobilnosti studenata prepoznala je i udruga Osijek Software City, postavši generalnim pokroviteljem Tjedna mobilnosti. Odlazak na razmjenu ili praksu svim osječkim studentima preporučuju i Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine te profesor na FERIT-u, i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.- Danas je sudjelovanje na mobilnosti lakše nego ikad i treba iskoristiti tu priliku. Donosi brojne prednosti za studente koje će im poslužiti i tijekom studiranja, ali i po završetku studija sigurno će pridonijeti njihovu lakšem zaposlenju – kazao je Vulin. Gamoš je istaknula da IAESTE već dugi niz godina daje velik doprinos poboljšanju života studenata u gradu Osijeku.- Tijekom srpnja i kolovoza i Grad Osijek ugostio je studenta iz Slovačke, koji je u gradskoj upravi odradio stručnu praksu, bilo je to izvrsno iskustvo – kaže Gamoš istaknuvši kako važnost ovakve manifestacije potvrđuje i uključivanje snage u području STEM-a i IT-a - udruge Osijek Software City.
Jasenka Pejaković
Praksa u 87 zemalja
Hrvatska udruga za međunarodnu razmjenu studenata prirodnih i tehničkih znanosti – IAESTE u Hrvatskoj djeluje od 1952., a u Osijeku od 1986. godine. Odrađeno je oko četiri tisuće stručnih praksi u 87 zemalja članica - u Hrvatskoj ih je prošle godine odrađeno oko 70, a prvo mjesto s 28 prijavljenih stručnih praksi zauzeli su studenti iz Osijeka i Slavonskog Broda.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije