Ekonomija
POTRAŽNJA ZA PROGRAMERIMA U PORASTU

Javor: Blockchain donosi evoluciju u financijama
Objavljeno 5. studenog, 2018.
Stručnjaci za “pametne ugovore” zarađuju i do 170 tisuća dolara godišnje

Prema statističkim podacima, koje je nedavno objavila američka tvrtka Hired, specijalizirana za pronalaženje tehnoloških stručnjaka na globalnoj razini, dokazano je kako su programeri u blockchain tehnologiji postali iznimno traženi, a samim time i iznimno plaćeni.

Naime, otkriveno je kako nasuprot prosječnih 135 000 dolara, koliko godišnje zarade softverski programeri, blockchain stručnjaci za "pametne ugovore" zarađuju između 150 i 170 tisuća dolara. Dijagnoza takvog nerazmjera prije svega se može pronaći u veličini tržišta blockchain tehnologije, koja rapidno raste još od 2016. godine, kada je na globalnoj razini iznosila "tek" 210,2 milijuna dolara, ove se godine ta vrijednost popela do gotovo 550 milijuna, a prema posljednjim prognozama, do 2021. bi mogla iznositi 2,31 milijardu dolara.S druge strane, Mislav Javor, mladi stručnjak za blockchain tehnologiju i osnivač zagrebačke startup tvrtke AMPnet IO d.o.o., smatra da je ta tehnologija danas jednostavno postala hit, a razlog nerazmjera u plaćama programera pronalazi prije svega u manjku ponude, a ne u povećanju potražnje za blockchain programerima.
Nema konkurencije
- Smatram da blockchain programeri nisu toliko traženi jer velike potražnje kao ni same konkurencije gotovo i nema. Stoga postoji obrnuti problem, a to je manjak ponude, koji upozorava da će svaki blockchain programer lako i trenutno pronaći posao, ali dok bi prije mogao zaraditi puno više novca, tri ili četiri puta više od softverskih programera, danas ima "samo" 30 - 40 posto veće premije na plaću - kazuje Mislav Javor, čija tvrtka s tri progamera razvija softver u Eternity blockchainu, pružajući rješenja za vođenje energetskih zadruga i opskrbu električnom energijom, odnosno efikasnije i kvalitetnije povezujući energetsku opskrbu i krajnjeg korisnika u kontekstu praćenja potrošnje i stanja elektrana.Javor nam je otkrio i kako blockchain programiranje, unatoč mišljenju javnosti, nije zahtjevnije od običnog programiranja jer postoji programski jezik koji se koristi za razvoj blockchain aplikacija, za što se koriste specijalizirani alati. Stoga ističe kako su se u početku za blockchain specijalizirali većinom samouki entuzijasti, koji su odmah shvatili prednosti te tehnologije, pa prema Hiredu danas za sat vremena posla traže i do 150 dolara.- Naravno da kompanije poput Amazona, IBM-a, Microsofta i Googlea ulaze u blockchain, jer oni se koriste doslovce svakom novom tehnologijom koja se pojavi. Tako se, između ostalog, bave i strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom, jer uvijek nastoje pronaći način kako disperzirati rizik u poslovanju, a pritom i uštedjeti. Kod takvih velikih tvrtki blockchain može pronaći nekoliko primjena, poput upravljanja dobavnim lancem ili za komunikaciju između tvrtki, jer može označavati neutralnu i sigurnu platformu za razmjenu povjerljivih podataka i ideja - objašnjava Javor, apostrofirajući blockchain kao tehnologiju budućnosti, koja će se suptilno integrirati u gotovo sve aplikacije.
Prijenos novca
- Treba naglasiti kako blockchain nije samo sredstvo za korištenje kriptovaluta, nego i za prijenos novca. To je nova i zanimljiva tehnologija koja ima široku primjenu, a ulijeva i povjerenje. Naime, s pomoć blockchaina financije mogu postati otvorene, primjerice preko programibilnog novca, koji se može prilagoditi uvjetima koje postavlja klijent, čime se može poboljšati i transakcijski proces, iz kojega se ujedno može isključiti mnogo ljudi, odnosno posrednika. Tako se i cijelo knjigovodstvo neke tvrtke može isprogramirati preko blockchaina, kako bi se osigurala kvaliteta usluge i isključio faktor ljudske pogreške - otkriva Mislav Javor, dodajući kako se preko blockchaina mogu optimizirano posjedovati dionice, novac i dokumenti na siguran način."Kada blockchain tehnologija postane svakodnevna, neće krenuti revolucija, nego evolucija financijskog sektora, a inicijalna, medijska zainteresiranost za tom tehnologijom znatno će se smanjiti jer će postati neprimjetna", zaključuje mladi blockchain stručnjak, prognozirajući da će se uskoro količina, kao i plaće, blockchain programera izjednačiti sa softverskima.
Marko Mandić
Blockchain tehnologija u Hrvatskoj
Mislav Javor otkrio nem je kako u Hrvatskoj postoji mnogo tvrtki koje rabe blockchain, počevši mjenjačnice za kriptovalute - Electrocoin d.o.o. S druge strane, podsjetio je i na nedavnu udarnu vijest o tome kako će Carl Lundström, suosnivač The Pirate Baya, najveće svjetske platforme za skidanje torrenta, u Zagrebu otvoriti podružnicu svoje tvrtke Centrabit, također mjenjačnice za kriptovalute. Lundström je otkrio kako se za Hrvatsku odlučio zbog dobre reputacije po odličnim programerima, kao i prednostima u poslovanju, poput umjerenih troškova rada. Centrabit je inicijalno smješten u Švicarskoj, a otvaranje podružnice u Zagrebu, otvorit će mogućnost mnogim zainteresiranim blockchain programerima.
Blockchain programiranje, unatoč mišljenju javnosti, nije zahtjevnije od običnog programiranja
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike