Osijek
CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU

Otvara se Kutak dobrih djela
Objavljeno 5. studenog, 2018.

Primjer društvenog poduzetništva, odnosno poduzetništva koje se vodi humanošću i radom na dobrobit zajednice, o čemu smo nedavno mogli slušati na osječkoj promociji knjige Pank poduzetnici, autora Roberta Posaveca, uskoro će zaživjeti u Osijeku, zahvaljujući Centru za nestalu i zlostavljanu djecu koji će na uglu Županijske i Ružine ulice otvoriti trgovinu rabljenom odjećom u kojoj će raditi njegovi bivši štićenici.

Centar je od ove godine član organizacija Emmaus International i Emmaus Europe, koje se bave socijalno najugroženijim članovima društva, poput imigranata ili djece koja nemaju roditelje te svoje postojanje i djelovanje temelje na održivom razvoju i kružnoj ekonomiji, što je uvelike pridonijelo realizaciji ove ideje.- Kroz članstvo u Emmausu došli smo na ideju da u Osijeku pokrenemo trgovinu rabljenom odjećom, jer smo istraživanjem ustanovili da ni jedna takva trgovina nije socijalnog karaktera, nego su to klasične trgovine kojima je glavni cilj ostvarivanje profita. Kako mi, kao udruga, sukladno zakonu nismo mogli otvoriti takvu trgovinu, došli smo na ideju da osnujemo socijalno poduzeće, što je trenutačno "in" u svijetu, i putem njega možemo ostvariti mnogo više nego što možemo ostvariti kroz samu udrugu - rekao nam je Tomislav Galić, ekonomist Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.S tim ciljem Centar za nestalu i zlostavljanu djecu nedavno je osnovao poduzeće pod imenom Benefaktis, što na latinskom znači "dobra djela", dok će se trgovina rabljenom odjećom, koja bi se trebala otvoriti za dva do tri tjedna, zvati Kutak dobrih djela. Kutak, jer se nalazi na uglu dviju ulica, a "dobrih djela" zbog naziva novonastale tvrtke.- S obzirom na to da se nalaze u nezavidnom socioekonomskom položaju, želja nam je u ovoj trgovini zaposliti troje bivših štićenika koji su, navršivši 18 godina, izišli iz našeg programa i trenutačno nemaju posao. Cilj trgovine nije ostvarivanje profita radi profita, cilj je zaposliti te klince i pokrenuti nešto pozitivno u gradu Osijeku. Trgovina je tek prva stvar koju planiramo realizirati preko našeg socijalnog poduzeća. Već sada smo stekli kontakte s određenim poduzetnicima, gradskom upravom i drugima te želimo integrirati što veći broj sudionika u proces socijalnog poduzetništva. Tako je, primjerice, tvrtka Interiora, koja je uređivala nekoliko atraktivnih kafića u središtu Osijeka, prepoznala našu ideju i pomogla nam s uređenjem trgovine - zaključuje Tomislav Galić. I. Alilović
IZVOR PRIHODA
Centar nerijetko financira odjeću ili režije svojih štićenika, zato će im profit koji će ostvarivati kroz poduzeće Benefaktis biti od velike pomoći.

- Primijetili smo da previše ovisimo o europskim i nacionalnim projektima. Kako naše poslovanje više ne možemo temeljiti isključivo na tome, pokretanje socijalnog poduzeća nametnulo se kao logično rješenje - zaključuje Galić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike