Mozaik
MEĐUNARODNI AMATERSKI SUSRETI TEATARA U VINKOVCIMA

Odlične predstave nasmijale vinkovačku publiku
Objavljeno 5. studenog, 2018.
U završnicu je uvela odlična predstava za najmlađe "Poštarska bajka”

Dan po dan i stigli smo do pretposljednjeg dijela ovogodišnjih petih jubilarnih Međunarodnih amaterskih susreta teatara (MAST) u organizaciji Kazališta ‘‘Nova scena‘‘ iz Vinkovaca.


U završnicu nas je uvela odlična predstava za najmlađe ‘‘Poštarska bajka” rađenu prema tekstu Karela Čapeka, u režiji Jasmina Novljakovića, Akademije za umjetnost i kulturu Osijek koja je u Gradskom kazalištu ‘‘Joza Ivakić‘‘ izvedena pred velikim brojem djece koja su došla pogledati ovu lijepu priču.
Predstava za djecu ‘‘Poštarska bajka‘‘, a samo ime kaže, upravo je bajka o poštaru gdje se susreti između poštara Kolbabe i poštanskih patuljaka događa u poštanskom uredu. Svi se događaji odvijaju kada Kolbaba zaspi, a nakon čega se probudi pokraj tople peći. Način kako je bajka ispričana tjera čitatelja da se zapita jesu li te dogodovštine samo snovi u kojima je i buđenje dio sna, ili je buđenje stvarno, pa poštar uistinu susreće poštanske patuljke.
- Bilo nam je lijepo igrati u Vinkovcima, djeca su bila odlična i davala su nam dodatnu energiju. Baš mi je drago što smo igrali pred ovakvom publikom i uvijek su djeca u Vinkovcima super. Što se tiče uloga, svi smo igrali sve i nije bilo zahtjevno igrati. Ovo je bio ispit na prvoj godini Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, to je bio zadatak na prvom semestru prve godine glume lutkarstva, gdje smo morali napraviti bajku. Profesor je izabrao Karela Čapeka ‘‘Poštarska bajka‘‘, proces je trajao oko dva mjeseca. Bilo je zabavno raditi na stvaranju ove predstave, a sada nam je super igrati, jer otkrivamo nove stvari, a poruka ove predstave bila bi da je ljubav najjača od svega - rekao je Domagoj Ivanković, glumac u predstavi.
Kad govorimo o predstavama za odrasle, odigrana je odlična predstava ‘‘Zašto vuk ne pase travu‘‘, u izvedbi Teatra Fedra iz Bugojna.
Predstava je nastala prema motivima teksta Dušana Kovačevića "Generalna proba samoubistva", u kojoj je naša neposredna stvarnost prikazana kao mnogostruko isprepletena igra, igra različitih životnih i književnih žanrova - kao drama u drami, tragedija u komediji, satira u groteski, farsa u tragediji. Predstava je nasmijala vinkovačku publiku, a redateljica predstave Senada Milanović na kraju predstave u Vinkovcima, rekla je:
- Stvarajući ovu predstavu bilo je poprilično zahtjevno s obzirom na to da je ovo adaptacija vrlo poznatog teksta Dušana Kovačevića kojeg smo mi prilagodili otprilike nekom našem miljeu, našim lokalnim problemima. Osim toga, između ostaloga, zahtjevna je i zbog toga što drugačije postavljena, kao groteska. Pokušali smo iskritizirati današnju stvarnost te da i publika preispita sebe koliko smo svi spremni ići, rušiti sami sebe, svoj identitet zbog nekih osobnih ciljeva. Ako se dotaknemo samog sadržaja ovo je priča o trgovini organima kojom nas puni žuta štampa. Svi mi, ma koliko osuđujemo druge, zapravo u sebi nosimo malo licemjerja, pohlepe, pa smo spremni mnogo toga učiniti kako bismo ostvarili svoj cilj - rekla je Senada Milanović, redateljica predstave.
Prema riječima Almira Mujagića, bilo je lijepo igrati u Vinkovcima, publika ih je dobro primila i kad god mogu odazvat će se pozivu u Vinkovce.
Kroz tri vikenda ovogodišnji MAST vinkovačkoj publici ponudio je zanimljive sadržaje za odrasle i za djecu. Međunarodni amaterski susret teatara, koji je pokrenulo Kazalište “Nova scena” Vinkovci, ove godine slavi svoj prvi jubilej, pet godina održavanja, a isti jubilej, pet godina postojanja, slavi i Kazalište “Nova scena”.
Međunarodni amaterski susreti teatara pokazali su još jednom da ima jako mnogo odličnih predstava, a organizacija koju potpisuje ‘‘Nova scena‘‘ dokazala je da jedna mala ekipa može mnogo toga učiniti. Kao i na ostalim predstavama, nakon završetka svi su posjetitelji mogli kušati slavonski specijalitet, kruh i mast uz nezaobilaznu papriku.
Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike