Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Mažuran je odličan za neuroze izazvane brzim načinom života
Objavljeno 5. studenog, 2018.
Koristi se u liječenju želuca jer pojačava izlučivanje želučanog soka

Ova se biljka smatra i dobrim lijekom protiv bolesti živaca, odnosno u slučaju neuroza izazvanih brzim načinom života, no moramo je uzimati umjereno jer opija.

Domovinom mažurana smatra se područje istočnog Sredozemlja, a kao kultura uzgaja se u vrtovima umjerenog pojasa zbog osjetljivosti na mraz. U narodu je cijenjena biljka za liječenje niza bolesti. U starom Egiptu mažuran je bio posvećen bogu Ozirisu. Pučka medicina bogata je receptima za pripremu mažurana, kojega nadasve preporučuje kod bolesti želuca te kod bolesti živaca, to jest raznih neuroza izazvanih brzim načinom života (u tu se svrhu preporučuje čaj od mažurana u količini 1-2 šalice na dan). Mažuran moramo uzimati umjereno jer opija, pa se možemo osjećati loše. Kod pripremanja čaja za liječenje želuca uzimamo 1 čajnu žličicu mažurana koju prelijemo s 1 dl vruće vode i ne sladimo, a kod raznih neuroza ili nesanica uvečer pijemo zaslađeni čaj od mažurana. Novija znanstvena istraživanja mažurana potvrđuju njegovu ljekovitost te ga preporučuju kod AIDS-a, HIV-a, Alzheimerove bolesti, mišićne distrofije, mišićnih grčeva, psihičkih bolesti itd. Mažuran rabimo kao antispazmodik koji sprječava, to jest smanjuje i liječi grčeve, bez obzira na to o kojim se grčevima radilo.
Detoksikacija organizma
U detoksikaciji organizma mažuran ima posebnu namjenu jer djeluje višenamjenski:- pojačava znojenje te oslobađa organizam od štetnih tvari- ima diuretično djelovanje, pojačava izlučivanje mokraće te pomaže u radu bubrega- pomaže u detoksikaciji crijeva, sprječava stvaranje plinova te sprječava razvoj bakterija truljenja, pa se u tu svrhu koristi kao karminativ- mažuran je i antiseptik, pogotovo za usta, to jest kod svih bolesti usne šupljine (afte, upale zubnog mesa, gljivica) te se s pomoću nje ispiru usta.- najjače djelovanje mažurana izraženo je u liječenju želuca jer pojačava izlučivanje želučanog soka i sudjeluje u vrenju hrane i potiče cijelu peristaltiku crijeva, te se kaže da jača i umiruje želudac, sprječava neurozno štucanje,- kao ekspektorans djeluje na izbacivanju sekreta iz bronhija te ga rabimo za liječenje kroničnog bronhitisa, astme, prehlade, jakog kašlja i ostalih bolesti pluća (ako se kuha u vinu i pije s medom, djeluje bolje)- kod problema s nosom čajem ispiremo nosnice, a mazanje nosnica uljem od mažurana sprječavamo djelovanje peludne groznice- čaj od mažurana učinkovit je i kod prehlada i nazeba- kod ženskih bolesti mažuran regulira mjesečnicu te liječi ženske organe (maternicu)- kao nervni tonik uzimamo mažuran kod potištenosti, neuralgija, razdraženosti, nesanica, neuroza, itd.- mažuran je dosta jak stimulator funkcija unutrašnjih organa te se preporučuje u slabom radu tih organa, pogotovo ako se radi o lijenosti rada tih organa- pomaže kod glavobolja, neuralgije, migrene, itd.
Eterično ulje
Eterično ulje mažurana rabi se kao analgetik, anafrodizijak, antiepileptik, antioksidans, antispazmodik, antiseptik, antiviral, antiinfektik, bakteriocid (gram-pozitivne bakterije, stafilokok, pneumokok, E. coli, tifus, tuberkulosis), diaforetik, digestiv, diuretik, emenoagog, ekspektorans, fungocid, hipertension, kardik, karminativ, laksativ, neurotonik, stimulans, stomahik, sedativ, vazodiletator, itd. Ulje se rabi u obliku inhalacije, kupke, za masažu (pomiješano s masti kod površinskih rana i upalnih stanja kože, itd.), obloge (kod otvrdnulih dojki, oteklina, novotvorina, itd.), u liječenju artritisa, bronhitisa, bolnih stanja mišića, grčeva, gihta, išijasa, migrene, neuredne i neredovite mjesečnice, nazeba, neuroza, nesanice, posjekotina, predmenstrualnih grčeva, reume, stresnih stanja, visokog tlaka, zatvora stolice i protiv drugih bolesti i tegoba. U homeopatiji se mažuran koristi protiv ženskih bolesti. J.Kn.
Kućna ljekarna
Čaj pripremimo s 1 jušnom žlicom usitnjenog suhog bilja i 2 dl vode. Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Uzimamo 2-3 šalice čaja na dan. Tinkturu pravimo od 200 grama bilja i 1 litrom 70 % alkohola. Močimo bilje 30 dana u alkoholu i procijedimo. Uzimamo 3 puta po 20 kapi s malo čaja ili vode. Mast: (za liječenje hunjavice, prehlade, nazeba i sluznice nosa)1 jušna žlica svježeg soka mažurana, 1 jušna žlica svježeg soka metvice, 1 jušna žlica svježeg soka kadulje, 100 g voska, 200 g svinjske masti ili lanolina. Iscijedimo sok iz biljke te dobro pomiješamo s otopljenom svinjskom masti i voskom te kratko kuhamo dok prestane izlaziti para.
U kombinaciji sa začinima
Mažuran se kao začin koristi u više oblika. Najčešći je oblik u suhom obliku sitno smrvljen, zatim svjež ili u kombinacijama s drugim začinima. U dijetama koje zahtijevaju neslana jela mažuran je najprikladniji začin jer izravno djeluje na stimuliranje svih unutarnjih organa, što je od velikog značenja za rad želuca, jetre
jednogodišnji polugrm
Jednogodišnja biljka, raste kao mali polugrm, s čvrstim i razgranatim izdancima, visine do 50 cm. Cvjetovi su bijeli ili blijedo ružičastocrveni. Miris biljke je jako aromatičan, a okus gorak. Ubire se cijela biljka u cvatu, sami listovi i gornji dio biljke u cvatu. Sušimo je brzo na toplom i prozračnom mjestu u hladu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike