Dome slatki dome
RAZNOBOJNO DO MRAZEVA

Krizanteme su prave kraljice jeseni
Objavljeno 31. listopada, 2018.
Da biste postigli maksimalan efekt, slažite krizanteme u grupama i u maksimalno dvije boje

Kada jesen stigne, ne možemo a da ne pomislimo, sa sjetom, na sve ono ljetno cvijeće koje je ukrašavalo naš vrt proteklih mjeseci, a koje sada prolazi. Međutim, postoji rješenje da održite vrt raznobojnim, razigranim i bogatim samo jednom biljkom – krizantemom. Dakle, kad većina cvjetnica počinje zimski san, na scenu stupa krizantema, višegodišnja grmolika biljka koja ukrašava vrtove do prvih mrazova.

Stotine sorti krizantema pružaju niz mogućnosti u izboru boja, oblika i veličina. Gotovo za svaki vrt možete izabrati nekoliko sorti koje će se uklopiti u dizajn. Cvjetovi krizantema traju tjednima, a ne danima, a broj cvjetova, imat ćete osjećaj, povećava se geometrijskom progresijom. Krizanteme se doista vole šepuriti! Zahvaljujući dugovječnosti, krizantema će biti dominantan cvijet do prvih jačih mrazova.Da biste postigli maksimalan efekt, slažite krizanteme u grupama i u maksimalno dvije boje. Druga je mogućnost da se koristite krizantemama različitih boja, ali koje su posađene tako da se boja prelijeva iz jedne u drugu. Jesenski dekor u vrtu u kojem prevladavaju bundeve i tikvice upotpunite krizantemama u žutoj, narančastoj, brončanoj i krem-bijeloj boji.Ako u vrtu imate mnogo zimzelenih biljaka čije je lišće u različitim nijansama zelene, upotrijebite svjetloružičaste, lavanda ljubičaste, žarko crvene i snježnobijele krizanteme. Zelena boja bit će prelijepa pozadina za te žarke boje.
Sadite na sunčanom mjestu
Krizanteme nisu skupo cvijeće. Možete ih uzgajati kao jednogodišnju ili višegodišnju biljku. Sada kada su tržnice ili vrtni centri prepuni krizantema, teško ćete odoljeti da ne kupite bar jednu. Ako želite da krizantema preživi do sljedeće godine, odmah nakon kupnje posadite je u zemlju. Trebat će joj pomoć da razvije korijenje do zime. Krizanteme je najbolje u vrt saditi u proljeće, kada će imati cijelo ljeto da se prime. Da bi krizanteme razvile svoj dobro poznati grmasti oblik, morat ćete ih redovno pincirati.Nemojte oklijevati da vrt ukrasite ovom predivnom biljkom i da uživate u njezinim cvjetovima do prvog snijega.Imajte na umu da se na tamnijim krizantemama manje primjećuje kada venu nego na onim svijetlih cvjetova. Krizanteme sadite na sunčanom mjestu, ako ih posadite u hlad, slabo će cvjetati, cvjetovi će biti sitni, a grm neće izgledati bogato. Vole dobro drenirano tlo, ako je vaša zemlja u vrtu glinovita, razmislite da ih posadite u uzdignute gredice. Iskopajte rupu dublju od busena. Na dno stavite sloj komposta. Krizantema mora biti nešto dublje posađena nego što je bila u posudi. Zatrpajte je rastresitom zemljom, koju lagano nabijete. Dobro zalijte i pazite da ne zatrpate lišće.Krizanteme (Chrysanthemum) među posljednjim su biljkama koje cvatu i u ovo doba godine. Podrijetlom su iz drevne Kine, gdje su se uzgajale još prije Kristova rođenja. U Europu je krizantema prenesena u 17. stoljeću, a danas je jedna od najčešće uzgajanih cvjetnica na svijetu. Iako ih se u našim krajevima smatra tradicionalnim cvijećem za ukrašavanje grobova, krizanteme su vrlo dekorativna vrsta kojom u hladnim jesenskim danima možete ukrasiti svoj vrt i terasu.Prednost je ovog cvijeta što dolazi u jesenskim mjesecima, kada je cvatnja većine drugog cvijeća završila, pa ga stoga, osim za ukrašavanje grobova, treba iskoristiti i za ukrašavanje vrtova i terasa, gdje ovih dana oni koji ih imaju, obilno uživaju u posljednjim ugodnijim jesenskim zrakama sunca. Krizanteme pripadaju porodici glavočika, a njihovi raskošni cvjetovi najčešće su žute, bijele ili ružičaste boje. Ime im potječe od grčke riječi chrysos (zlatan) i anthemon (cvijet). Postoje brojne sorte krizantema, koje se razlikuju prema obliku cvjetne glavice i boji cvijeta.
Zaštita od mraza
Sadi se iz reznice, a u ljeti krizantemi treba osigurati redovitu prihranu te je redovito zalijevati. Krizanteme razlikujemo po veličini cvijeta. Možemo ih podijeliti na velikocvatne i na sitnocvatne. Sitnocvatne su pogodnije za gredice i lončanice. No bez obzira na tip i način uzgoja, krizanteme napada veći broj različitih biljnih štetočinja, a zabilježeni su slučajevi potpunog propadanja proizvodnje zbog uzročnika biljnih bolesti. Premda je poznato više od četrdeset različitih bolesti na krizantemama, u našim se uvjetima često pojavljuje desetak, uglavnom gljivičnih, uzročnika, koje u načelu redovito suzbijamo preventivnom primjenom fungicida. Osim štetočinja i bolesti, multiflorama je s jeseni najveći neprijatelj mraz koji je u stanju uništiti cijeli cvijet.Stoga je krizantemu, ako je želimo sačuvati i što duže uživati u njezinu cvatu, potrebno zaštititi prekrivanjem preko noći. Ako krizantemu sadite u vrt, kada temperatura padne ispod ništice, preporučuje ju se podšišati, a nagodinu bi trebala istjerati iz zemlje i opet vas razveseliti lijepom cvatnjom. Stoga svi koji cijene i vole ovaj cvijet, a imaju ga gdje zasaditi, neka to i učine. Riječ je o lijepom cvijetu koji nije skup. Ovih dana moguće je krizanteme na tržnicama kupiti po doista prihvatljivim cijenama. Uz pravi vatromet cvjetnih oblika i boja.
Jasminka Knežević
Stotine raznobojnih sorti
l Kad većina cvjetnica počinje zimski san, na scenu stupa krizantema, višegodišnja grmolika biljka koja ukrašava vrtove do prvih mrazova. Stotine sorti krizantema pružaju niz mogućnosti u izboru boja, oblika i veličina. Gotovo za svaki vrt možete izabrati nekoliko sorti koje će se uklopiti u dizajn. Cvjetovi krizantema traju tjednima, a ne danima, a broj cvjetova, imat ćete osjećaj, povećava se geometrijskom progresijom. Krizanteme se doista vole šepuriti! Zahvaljujući dugovječnosti, krizantema će biti dominantan cvijet do prvih jačih mrazova.

l Da biste postigli maksimalan efekt, slažite krizanteme u grupama i u maksimalno dvije boje. Druga je mogućnost da se koristite krizantemama različitih boja, ali koje su posađene tako da se boja prelijeva iz jedne u drugu. Jesenski dekor u vrtu u kojem prevladavaju bundeve i tikvice upotpunite krizantemama u žutoj, narančastoj, brončanoj i krem boji.

l Ako u vrtu imate mnogo zimzelenih biljaka čije je lišće u različitim nijansama zelene, upotrijebite svijetloružičaste, lavanda ljubičaste, žarkocrvene i snježnobijele krizanteme. Zelena boja bit će prelijepa pozadina za te žarke boje.

l Krizanteme nisu skupo cvijeće. Možete ih uzgajati kao jednogodišnju ili višegodišnju biljku. Ako želite da krizantema preživi do sljedeće godine, odmah nakon kupnje posadite je u zemlju. Imajte na umu da se na tamnijim krizantemama manje primjećuje kada venu nego na onim svijetlih cvjetova.
Dobro drenirano tlo
Krizantema se kao rezano, ali i vrtno cvijeće počela intenzivno uzgajati u našim kajevima posljednjih 30-ak godina. Za zadavoljavajući vegetativni i generativni rast krizantema potrebni su optimalni vanjski čimbenici. Krizanteme sadite na sunčanom mjestu, ako ih posadite u hlad, slabo će cvjetati, cvjetovi će biti sitni, a grm neće izgledati bogato. Vole dobro drenirano tlo, ako je vaša zemlja u vrtu glinovita, razmislite da ih posadite u uzdignute gredice. Iskopajte rupu dublju od busena. Na dno stavite sloj komposta. Krizantema mora biti nešto dublje posađena nego što je bila u posudi. Zatrpajte je rastresitom zemljom, koju lagano nabijte. Dobro zalijte i pazite da ne zatrpate lišće.
Krizanteme možete uzgajati kao jednogodišnje ili višegodišnje biljke
Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike