Dome slatki dome
UMILJATE MINIJATURE

Puhovi se mogu pripitomiti i naučiti na držanje u ruci
Objavljeno 31. listopada, 2018.
Društvene su životinje i poželjno ih je držati u grupama od dva ili više, podsjećaju na vjeverice

Puhovi su sve popularniji kao kućni ljubimci, a može ih se naći u ponudi u trgovinama s kućnim ljubimcima, i to najčešće afričke puhove (Graphiurus murinus).


Izgledaju poput minijaturne vjeverice, s bujnim repom duljine gotovo kao i tijela. Primarno su noćne životinje i aktivne su u sumrak, no povremena aktivnost može se zabilježiti i danju. Ima izvanredno osjetilo vida, sluha, mirisa i opipa. Društvene su životinje, i poželjno ih je držati u grupama od dva ili više. Istospolne grupe vrlo dobro se slažu, naročito ako su zajedno od mladih dana. Mogu se pripitomiti i naučiti na držanje u ruci, iako je najvažnije početi pripitomljavati što ranije. Što se smještaja tiče, bitno im je osigurati kavez s uskim razmakom između rešetki, jer su vrlo spretni u bježanju. Potrebe im može zadovoljiti kavez veličine 90 x 90 cm. Najsigurniji je stakleni kavez. Kad su aktivni penju se do samog vrha kaveza, tako da je bitno osigurati kvalitetan gornji dio kaveza. Na dno kaveza potrebno je staviti stelju debljine oko 4 cm. S obzirom na to da u prirodi provode mnogo vremena na drveću, bitno im je osigurati prečke ili grančice drveta za penjanje. Užad te ostale drvene igračke pružaju im različite mogućnosti penjanja i igranja. Također, možete mu postaviti i kolut za trčanje (veličine za miša). U kavez je potrebno postaviti i gnijezdo koje im pruža osjećaj sigurnosti. Ako se drže u paru, potrebna su im dva gnijezda, jer ženka u pravilu izbaci mužjaka nakon parenja. Mogu im se postaviti i tuneli za glodavce kako bi se imali gdje sakrivati i igrati.

Zimski san

Gotovo tijekom cijele godine potrebno je voditi računa o temperaturi te količini dnevnog svjetla. Naročito u zimskim mjesecima kad su dani kraći, ako se ne osigura umjetna svjetlost postoji mogućnost da puh padne u hibernaciju. U prirodi provode i sedam mjeseci na godinu u hibernaciji, dok su u zatočeništvu neaktivni oko četiri tjedna. Nakon toga izlaze vrlo gladni. U pravilu, kad se vrate u aktivan život, slijedi parenje. Ženka je skotna 30-32 dana i okoti 1-11 mladih, ali najčešće četrir do šest. Imaju jedan okot godišnje. Mladi su uz majku do šest tjedana, a spolno su zreli u dobi od jedne do dvije. Očekivani životni vijek u zatočeništvu je šest do osam godina. Za hranu i vodu najbolje su keramičke posude. Većina jede iz posuda smještenih na dnu kaveza, no ako im više odgovara, posuda za hranu može se objesiti za drvenu grančicu ili učvrstiti za kavez. Za pijenje vode koriste klasičnu pojilicu, a bitno je redovito mijenjanje vode. Puhovi su svejedi (omnivori). Njihova prehrana u prirodi raznolika je, a u zatočeništvu im je od iznimne važnosti raznolika prehrana. Najvažnija im je mješavina sjemenki (kao što je komercijalna hrana za hrčke, ili druge male glodavce, s dodanim suncokretom i sirovim kikirikijem), voće i povrće, a kao izvor proteina tvrdo kuhano jaje, kukci (crvi ili cvrčci), kuhana piletina i jogurt. Sjemenke se mogu davati svaki dan, no potrebno je voditi računa da se ne prejede sjemenki kako bi uzeo i ostale hranjive tvari. Voće i povrće može biti svježe, smrznuto ili sušeno. Svježa hrana može se ponuditi u večernjim satima, a sve ostatke potrebno je ukloniti ujutro da se ne pokvare. Kao poslasticu, u malim količinama puhovima se može dati jabuka, breskva, kruška, kivi, papaja te različito bobičavo voće.

Afrički patuljasti puh

Afrički patuljasti puh naraste od 10 do 12 cm uključujući i rep. Rep je zapravo veličine kao sam puh. Dakle, iste su veličine i rep i tijelo. Krzno je sivkasto ili sivo sa smeđim tonovima s bijelom podlogom. Vrlo je meko i gusto. Puhovi su vrlo vješti penjači te mogu čak visiti naopako s grana bez problema. Stopalo im se može potpuno izokrenuti. Afrički puh ima pet prstića na svojim stražnjim nogicama i četiri na svojim prednjim s palcem koji nije u funkciji. Kao i kod ostalih glodavaca, zubići im rastu cijelog života. Glodanje šiba i granja, kako im zubi ne bi prerasli, ovim životinjicama je prirodno.J.Kn.
U zatočeništvu je od iznimne važnosti raznolika prehrana
Najčitanije iz rubrike