Autoglas
“NABILDANI” POLO

S T-Crossom Volkswagen širi svoju obitelj SUV vozila   
Objavljeno 30. listopada, 2018.
VW-ov je crossover funkcionalan - prtljažnik mu može imati od 385 do 455 litara

Volkswagen je bogatiji za još jedan novi model. Novinarima iz cijelog svijeta predstavljen je T-cross. Riječ je o još jednom "djetetu" iz crossover obitelji koja nezaustavljivo osvaja svijet. Na neki način to je i mlađi brat iznimno popularnog T-Roca, iako ispravnije bi bilo definirati ga nabildanim Polom.


T-Cross je nastao na platformi upravo tog automobila koji generacijama plijeni veliku pažnju kupaca, pa tako i hrvatskih. Od njega je znatno viši, čak 11 centimetara, tako da mu je ukupna visina 1,56 metara, duži je za 5,4 centimetra, ukupno ima 4,11 metara. Zahvaljujući tomu da mu je stražnja klupa pomična za 14 centimetra, najmanji WV-ov crossover vrlo je funkcionalan - prtljažnik mu može imati od 385 do 455 litara. Zahvaljujući naslonu stražnjeg sjedala s mogućnošću djelomičnog ili kompletnog preklapanja, jednim potezom ruke nastaje ravna utovarna površina s volumenom utovara do čak 1281 litre.
Za novi su T-Cross raspoloživa tri motora s turbopunjačem, dva benzinska i jedan dizelski. Oba 1.0 TSI 3-cilindrična benzinska motora s benzinskim filtrom za čestice isporučuju snagu od 70 kW/95 KS, odnosno 85 kW/115 KS. Ponuda se upotpunjuje 1.6 TDI 4-cilindričnim motorom sa 70 kW/95 KS. Svi motori ispunjavaju najnoviju normu za ispušne plinove Euro 6d-TEMP.
Novi T-Cross serijski je opremljen brojnim sustavima potpore za vozača. Oni u kombinaciji s izvrsnim ponašanjem tijekom sudara i vrhunskom zaštitom putnika povećavaju stupanj sigurnosti, smanjuju opasnost od sudara te poboljšavaju komfor u vožnji. Serijski se u vozilu nalaze sustav nadzora okoline Front Assist sa sustavom prepoznavanja pješaka i City funkcijom kočenja u nuždi, potpora zadržavanja vozila na voznom traku Lane Assist, potpora za kretanje uzbrdo, sustav proaktivne zaštite putnika te potpora pri promjeni voznog traka Blind Spot Detection. Opcijski su dostupni: sustav prepoznavanja umora, automatska regulacija razmaka ACC-a i potpora upravljanja pri parkiranju Park Assist.
Novi T-Cross nudi umrežavanje i povezivanje s vanjskim svijetom na najvišoj razini. Smartphone se može induktivno puniti, a do četiri USB priključka osiguravaju digitalni komfor.
Milan Bugarić
// premijera //
T-Cross nastaje u Navarri, Španjolska
Novi T-Cross, poput njegova srodnog modela Polo, proizvodi se u Volkswagenovoj španjolskoj tvornici Navarra. Do 2019. Volkswagen će u nju uložiti oko milijardu eura kako bi se zadovoljile potrebe brzo rastućeg tržišta kompaktnih SUV vozila. Za razdoblje od 2017. do 2027. predviđa se udvostručenje CUV-ova (Crossover Utility Vehicle - crossover korisno vozilo).