Zdravlje
REDOVITO STOMATOLOGU

Oralno zdravlje utječe na zdravlje cijelog organizma
Objavljeno 29. listopada, 2018.
Istaknimo da se već unutarusnim pregledom mogu evidentirati različite bolesti

Sigurno ste bar jednom do sada čuli kako je zdravlje usne šupljine ogledalo zdravlja cijeloga organizma. Ta je tvrdnja u cijelosti točna, jer mi, doktori dentalne medicine, često smo svjedoci različitih bolesti koje se pojavljuju na udaljenim mjestima u organizmu, a uzročnik im se upravo krije u ustima.

Odsutnost bola u usnoj šupljini ne znači nužno i odsutnost patoloških promjena, stoga je potrebno redovito posjećivati svojega izabranog doktora dentalne medicine. Detaljnim kliničkim pregledom i radiološkom dijagnostikom možemo rano otkriti pojavnost bolesti te spriječiti veće štetne utjecaje na organizam.Već se unutarusnim pregledom mogu evidentirati različite bolesti, od benignih pa sve do malignih obilježja. Također, u usnoj se šupljini mogu manifestirati bolesti drugih sustava, primjerice probavnog, ali i nuspojave raznih lijekova. Svaki nalaz crvenila, ili ostupanje od zdrave boje mekog tkiva, povišene temperature, boli, ili otekline tkiva, upozorava nas da trebamo dalje tražiti uzročnika. Promjene mogu primarno nastati u mekom tkivu, ali također mogu nastati i u kostima, a manifestirati se na mekom tkivu. Pacijentu je potrebno ponekad napraviti i radiološki snimak, bez obzira na uredan klinički nalaz. Konkretno, pomoću ortopantomograma (tzv. ortopana), možemo isključiti većinu sumnji u postojanje patoloških promjena u gornjoj i donjoj čeljusti, a prema potrebi snimaju se i unutarusni retroalveolarni snimci pojedinih zuba (2D dijagnostika) i CBCT (3 D dijagnostika) određenih regija.
Suradnja specijalista
Nerijetko se kao slučajan nalaz na radiološkim snimcima nađu različite promjene, a uglavnom je riječ o zaostalim zubnim korijenima, kroničnim koštanim promjenama, ili o cistnim tvorbama. Sve su navedene promjene moguća žarišta, jer uvijek je moguća diseminacija, odnosno širenje mikroorganizama putem krvi na druga mjesta u organizmu. Rjeđe, ali mogu se otkriti i različiti tumori čeljusti te metastaze drugih tumora.Zbog svjesnosti o utjecaju oralnoga zdravlja na cijeli organizam, već dugi niz godina postoji odlična suradnja doktora različitih specijalnosti pa se tako, primjerice, doktoru dentalne medicine upućuju i dermatološki pacijenti ako je potrebno isključiti moguće žarište u usnoj šupljini. To su uglavnom pacijenti kod kojih se pojavi kožni osip nepoznate etiologije ili, primjerice, ispadanje kose.Također je izuzetno važno da kardiološki pacijenti, osobito pacijenti s bolestima srčanih zalistaka, ili pacijenti koji imaju umjetne srčane zaliske, vode brigu o tome da nemaju patoloških promjena u ustima. Naime, oni su pod povećanim rizikom od nastanka bakterijskoga endokarditisa koji može završiti i smrću pacijenta.
Od mliječnih zuba
I napokon, na red dolaze naši najmlađi, pri čemu treba spomenuti kako je izuzetno važan odlazak doktoru dentalne medicine već u prvim godinama života. Prevencija je najvažnija, ali i ako je već došlo do pojave karijesa mliječnih zuba, svakako ih treba sanirati. Nažalost, često se susrećem s djecom koja imaju loš oralni status, a roditelji tvrde kako im je rečeno da se mlječni zubi ne popravljaju. To je velika pogreška, jer kariozne lezije mogu zahvatiti zubnu pulpu - unutarnji dio zuba te dovesti do bolova, a na kraju i otekline. Nije tajna da je svaki zahvat koji se provodi u vrijeme akutne upale bolniji, ali je i nužan. Sve to može ostaviti trajne posljedice na dijete u smislu anksioznosti, pa ga često gubimo i kao dobroga budućeg pacijenta.Još je važno napomenuti da popravljanjem mlječnih zuba osiguravamo zdravu sredinu za nicanje trajnih zuba koji su ionako u fazi rasta osjetljiviji na štetne vanjske utjecaje.Čak i ako estetiku ostavimo po strani, mislim da su navedeni razlozi i više nego dovoljni da promijenimo svijest o bitnosti oralnog zdravlja i što prije posjetimo svojega stomatologa.
Piše: dr. sc. Stjepan SIBER, dr. dent. med., spec. oralna kirurgije
ŽIVOTOPIS AUTORA
Dr. sc. Stjepan Siber rođen je 24. kolovoza 1980. u Osijeku, gdje je završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Godine 2005. diplomirao je na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te stekao zvanje doktora stomatologije, a 2009. položio je specijalistički ispit iz oralne kirurgije. Na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2016. obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom Sudskomedicinski aspekti procjene boli nakon ozljede lice, čeljusti i usta. U listopadu 2015. upisao je kurikulum Specialist for Regeneration in Dental Implantology and Periodontology na Medicinskom fakultetu Charite, u Berlinu, koji je završio u rujnu 2016. Od listopada 2016. zaposlenik je Specijalističke ordinacije dentalne medicine za oralnu kirurgiju Stjepan Siber.
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike