Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Kurkuma je izvrsna prevencija u svakodnevnoj prehrani
Objavljeno 29. listopada, 2018.
Protuupalno djelovanje kurkume pokazuje se kod svih mogućih upalnih stanja i infekcija, artritisa, arterioskleroze...

Kurkuma je biljka koja ima svojstva antibakterika, antispazmodika, antioksidanta, antiinflamatorika, antikarcinoma, koloranta, digestiva, diuretika, holeretika, holagoga, karminativa i stimulansa. Kurkuma je podrijetlom iz Indije, a prenesena je u Europu još u starom vijeku. Uglavnom se koristila za bojenje hrane (indijski šafran - žuto mastilo) i papira.

Biljka raste u obliku gomoljastog korijena, podanka s korijenjem što je na krajevima gomoljasto odebljano. Pripada porodici đumbira, sa stabljikom visine i do dva metra i s velikim kopljastim žarkozelenim listovima. Cvjetovi su bijelo-žute boje te čine zbijeni cvat. Bočni korijeni, to jest podanak, nazivaju se Curcuma longa, a gomoljast korijen Curcuma rotunda. Korijen na tržište dolazi u suhom stanju. Aromatičan je te oštrog i jakog okusa. Uzgaja se uglavnom u vrtovima i na plantažama. Rijetko se nađe u divljem obliku. Rabi se podanak kurkume.Sadrži oko 5 posto eteričnog ulja, od čega 50 posto kurkumena i 1 posto L-kamfora, bromelina, smole, gorkih tvari, boje curcumin (koja je osjetljiva na svjetlost), gume, vitamina C, E itd. Eterično ulje kurkume rabi se u parfimeriji - kozmetici. Znanstvena ispitivanja govore o proučavanju ljekovitog djelovanja kurkume u liječenju antikouglantnog, antiinfekcijskog, antiupalnog, antimutagenog, antioksidantnog, antiviralnog, antitumornog, djelovanja. Kurkuma se u ajurvedskoj medicini rabi za smanjenje kaphe i vate te za povećanje pitte. Kurkuma prašak (prstohvat praška) pomiješan s aloja sokom (pola decilitra i 1 decilitar soka od naranče) izvrsno je preventivno ljekovito sredstvo u našoj svakodnevnoj prehrani.
Preventiva
Zapadna pučka medicina rabi kurkumu za liječenje arterioskleroze, artritisa, anemije, abdominalnih grčeva, za liječenje i kao prevenciju karcinoma, za liječenje atletskog stopala, bolesti jetre i žutice, bakterijskih infekcija, bolnih stanja, burzitisa, čira na želucu, dvanaesniku, dijabetesa, čukljeva, edema, gastritisa, glavobolje, gljivične infekcije, gluhoće, grčeva, za liječenje bolesti srca, hemoroida, hepatitisa, histerije, kožnih bolesti, kod vodenih bolesti, kolesterola, karpalnog sidroma, kožnih bolesti, očnih bolesti, osteoartritisa, psorijaze, kao prevenciju moždanog udara, kod raznih rana, za smanjenje stresa, kod tenditisa, uveitisa, za jačanje organizma, kod ženskih bolesti i žučnih kamenaca. Najpoznatiji ljekoviti proizvodi od kurkume su kapsule, ekstrakt (u pedijatriji) i tinktura. Protuupalno djelovanje kurkume pokazuje se kod svih mogućih upalnih stanja, kod raznih infekcija, za unutarnju i za vanjsku uporabu. Preventivno djelovanje postižemo uzimajući kurkumu svakodnevno kao začin.U pučkoj medicini kurkuma se koristi za liječenje: žuči (sprječava, otapa i odstranjuje žučne kamence) te kod upale žučne vrećice, jetre (kod alkoholne ciroze, hepatitisa, kroničnog hepatitisa i sprečavanje žutice), želuca (lošeg apetita, želučanih i abdominalnih bolova), hemoroida, bubrega, kod povišenog kolesterola (snižava ga), pomaže kod grčeva u crijevima, nadutosti i lošeg rada crijeva. Kontraindikacije se u literaturi ne navode, osim kod prevelike i učestale (90 dana) uporabe kurkume, kada može doći do raznih poremećaja u radu metabolizma.
Curry začin
Kurkuma je sastavni dio curry začina s oko 20 posto te mu ujedno daje boju. Kurkuma prah koristi se za pečena jaja, umake od jaja, umake za pečene piliće, umake od gorušice i majoneze te za riblje salate. Kurkuma se također rabi za bojenje maslaca, sira, ulja, itd. Prah od kurkume uzimamo 0,2 do 0,3 g na dan (ili 1 čajna žličica podijeljena na tri obroka) tako da ga rasporedimo u sva tri obroka, kurkuma prah-začin dodajemo kod dijetnih jela za poboljšanje okusa kao i za stimuliranje rada pojedinih unutarnjih organa. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana