Tehno
TEST: D-LINK DIR-878

Maksimalno pokrivanje prostora - posljednji pozdrav za loš Wi-Fi
Objavljeno 26. listopada, 2018.
Malo korisnika pridaje važnost i shvaća potrebu za ulaganjem u kvalitetan usmjernik

Bežično povezivanje i Wi-Fi mreža već su odavno dio naših života. Uvjereni smo da nema doma, kuće ili stana, poslovnog prostora i drugih objekata u kojima se živi ili radi, a da nisu opremljeni nekom bežičnom mrežom. Jednostavno, Wi-Fi je zauzeo primat u našem poimanju povezivanja na internet. I dok je izbor telekomunikacijskih operatora za pristup internetu sasvim razumljiv i tu ulažemo podosta istraživanja u najbolju ponudu, veliki broj korisnika i dalje ne shvaća potrebu za jednakim pristupom pri kreiranju vlastite bežične mreže.



Najnoviji standard

Kućna bežična mreža većini korisnika predstavlja zapravo Wi-Fi koji emitira modem, a stigao je od strane operatora. Međutim, svaki iole napredan korisnik zna kako je ovo rješenje osnovno i može samo poslužiti svrsi, no za imalo ozbiljan rad to itekako nije dovoljno. Problem je ponajprije što sam modem ima zadaću ostvariti konekciju na internet, a Wi-Fi mreža modema samo je usputna, ali ne i primarna funkcija. Kao takva, često donosi stariji standard bežične mreže, a o naprednijim tehnologijama u Wi-Fi segmentu tu rijetko ima ijedne riječi. Štoviše, danas možemo još uvijek naći nemali broj modema koji donosi samo IEEE 802.11g Wi-Fi standard koji je predstavljen prije 15-ak godina! Oni nešto noviji donose IEEE 802.11n standard, ali za više od toga teško se osloniti na modeme telekomunikacijskih operatora. Stoga, svatko tko je svjestan kako je osim brzog pristupa internetu važno imati i kvalitetnu Wi-Fi infrastrukturu, uložit će u usmjernik ili njih više kako bi osigurao dobro pokrivanje signala, veliku brzinu prijenosa, stabilnost i nadasve ostvario puni potencijal kućne Wi-Fi mreže. Jedan od usmjernika koji smo imali prilike isprobati je i D-Link DIR-878. Taj vrhunski usmjernik nakon nekog vremena testiranja pokazao nam se kao idealan za kućne korisnike, pa i tvrtke koje traže vrhunsko Wi-Fi rješenje. Krenimo od izgleda DIR-878, on je četvrtast i nešto većih dimenzija, a osim čistih ravnih linija, uređajem dominiraju čak četiri oveće antene. Već sam izgled upućuje na ozbiljnost tog uređaja. Na stražnjoj su strani sve tipke i utori, a tu su prisutna četiri brza gigabitna Ethernet RJ-45 porta, jedan gigabitni Ethernet WAN port za vezu s vašim modemom, zatim ‘‘reset‘‘ ripka, WPS i Wi-Fi tipke kojim se aktiviraju ili deaktiviraju navedene funkcije i konačno, prekidač za uključivanje uređaja. D-Link DIR-878 AC1900 bežični usmjernik, ili popularno ruter, podržava rad na dvije valne duljine: 2.4 GHz i pet GHz. Na frekvenciji od 2.4 GHz postiže se bolji domet, a na pet GHz zbog većeg raspona slobodnih kanala, postiže se bolja brzina prijenosa. Zanimljivo je da taj ruter tijekom komunikacije s klijent-uređajem automatski određuje i uspostavlja vezu na valnoj dužini koja je najbolja u danom trenutku.

Napredne tehnologije

Da je D-Link DIR-878 napredan usmjernik najnovije generacije, pokazuje i prisustvo MU-MIMO tehnologije. Ta funkcija omogućava istodobni prijenos podataka na više povezanih uređaja. Usporedbe radi, klasični Wi-Fi usmjernici prenose signal tako što odvoje djelić vremena za svaki povezani uređaj i nekom djeliću sekunde se potom prebacuju s jednog na drugi uređaj opslužujući ih tako traženim podacima. S obzirom na to kako su ti intervali kratki, nama se čini da je veza trajna i stalna, međutim što je više uređaja povezano, internet veza i prijenos podataka postaju sve sporiji. To možete lako osjetiti ako spojite više uređaja na vašu mrežu. No, za razliku od običnih, DIR-878 s MU-MIMO funkcijom uspostavljaju i održavaju konstantnu vezu s više uređaja koji su istovremeno povezani s njime. D-Link DIR-878 AC1900 posjeduje 3x3 MIMO funkciju što znači da na taj način može biti povezan s maksimalno tri uređaja istodobno bez ikakvih gubitaka u performansama. Nezavisni kanali za prijenos podataka osiguravaju veće brzine prijenosa za svaki od povezanih uređaja, i to 600 Mbps na 2.4 GHz i 1.300 Mbps na 5 GHz. Time ste u potpunosti pokriveni brzim internetom bez obzira na vrstu odvijane radnje. Vrhunske tehničke predispozicije D-Link DIR-878 zahvaljuje solidno jakom spisku ugrađenog hardvera. Temelji se na dvojezgarnom ARM procesoru koji kuca na 880 MHz koji daje potrebnu snagu usmjerniku i osigurava veće brzine mrežnog prometa. U kombinaciji s četiri jake antene, taj ruter isporučuje dobre performanse i maksimalno pokrivanje prostora kvalitetnim signalom. Osim toga, moguće je povezati do tri D-Link DIR-878 u jedan mesh, kako bi ste dobili maksimalnu pokrivenost Wi-Fi signalom, što je idealno za velike kuće ili poslovne prostore. Puštanje u rad i inicijalno namještanje D-Link DIR-878 krajnje je pojednostavljeno intuitivnim sučelje. S obzirom na sve viđeno zaslužuje naše preporuke. Jedina prepreka može biti cijena od kakvih 1000 kuna, no ako tražite najbolje po najboljoj cijeni – to je to.
Marin Režić
Kućna bežična mreža većine korisnika predstavlja zapravo Wi-Fi koji emitira modem, a stigao je od strane operatora
Još uvijek nemali broj modema donosi samo IEEE 802.11g Wi-Fi standard koji je predstavljen prije 15-ak godina
Najčitanije iz rubrike