Regija
DAN BEZ MOBITELA U PROMETU

Vozači i pješaci, oprez, mobitel je na cesti ubojit
Objavljeno 22. listopada, 2018.
Cilj je kampanje osvješćivanje o nesrećama zbog upotrebe mobitela i smanjenje njihova broja

Više od stotinu stanovnika Slavonskog Broda odazvalo se u nedjelju kampanji Dan bez mobitela u prometu. Noseći transparente, sudionici su vozače automobila, bicikala, motocikala, ali i pješake upozoravali na činjenicu da je mobitel četvrti ubojica u prometu!


Na Korzu su se okupili brojni učenici, prosvjetni djelatnici, policajci i građani, a okupljenima su se riječima podrške inicijativi obratili predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, pjevač Damir Kedžo, koji je ovogodišnji ambasador kampanje Dan bez mobitela u prometu, te načelnik Policijske uprave brodsko-posavske. Sudionici kampanje reagirali su na prekršaje, savjetovali i upozoravali sudionike u prometu na opasnosti ako se ne suzdrže od upotrebe mobitela u prometu te su dijelili promidžbeni materijal. Prisutni su potom u majicama kampanje uzeli u ruke transparente s porukama kampanje, prošetali do prve prometnice te zvižducima poručili sugrađanima, medijima i sudionicima u prometu da podrže kampanju.
U konačnici prisutni su mogli potpisati obveznicu kojom obećavaju da se neće koristiti mobitelom dok voze automobil, bicikl ili prelaze prometnicu, da će upozoravati druge da se ne služe mobitelom u prometu, upisati 21. listopada u kalendar važnih datuma kao Dan bez mobitela u prometu te da će sudjelovati u kampanjama prevencije za smanjenje broja nesreća prouzročenih upotrebom mobitela u prometu. Projekt Dan bez mobitela u prometu provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a pokrovitelji kampanje su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatska gospodarska komora. Kampanja je sufinancirana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Cilj kampanje je osvješćivanje sudionika u prometu (vozača svih kategorija vozila, biciklista i pješaka) o prometnim nesrećama prouzročenim upotrebom mobitela, kao i smanjenje njihova broja.
Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a u Hrvatskoj ga za upravljačem vozila rabi čak 91 posto vozača i 33 posto biciklista. Statistika kaže i da 50 posto pješaka prelazi prometnice pogleda usmjerena na ekrane pametnog telefona, a ne na zbivanja oko sebe.
Milan Bugarić
91

posto vozača automobila koristi mobitel tijekom vožnje
50

posto pješaka gleda u ekran pametnog telefona dok prelazi cestu
Projekt Dan bez mobitela u prometu provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike