Svijet
PARLAMENT DOPUSTIO PROMJENU IMENA

Makedonska odluka otvorila put dogovoru s Grčkom i ulaz u EU
Objavljeno 21. listopada, 2018.
Makedonski parlament izglasao je u petak navečer ustavne promjene koje će omogućiti toj zemlji da promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom. Svih 80 zastupnika glasalo je za promjenu imena čime je postignuta dvotrećinska većina od 120 zastupnika potrebna da bi se pokrenule ustavne promjene.
Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u subotu da će prihvaćanje prijedloga o promjeni imena omogućiti povijesni dogovor između dviju zemalja. "Danas je simboličan i povijesni dan nakon odluke skopljanskog parlamenta koja otvara put primjeni sporazuma", rekao je Cipras na svečanosti na kojoj je preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova. On je rekao da će primjena sporazuma također dopustiti da se balkanska država priključi međunarodnim organizacijama, ciljajući na Europsku uniju i NATO.
Makedonski parlament u petak je odobrio prijedlog o promjeni imena države te je spor s Grčkom, koji traje više desetljeća, korak bliže rješenju. Predloženo novo ime je "Sjeverna Makedonija".H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana