Novosti
U PONEDJELJAK NA ŽUPANIJSKOM SUDU U ZAGREBU

Izricanje presuda Ivi Sanaderu za slučaj Hypo banka i za slučaj Dioki
Objavljeno 21. listopada, 2018.
Na zagrebačkom županijskom sudu u ponedjeljak će biti objavljene dvije presude bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu – za primanje provizije u ratno doba od austrijske Hypo banke, za što je već bio osuđen, ali je presudu ukinuo Ustavni sud, te za prodaju jeftine struje Diokiju, u čemu optuženičku klupu dijeli s Robertom Ježićem, nekadašnjim prijateljem, a potom i krunskim svjedokom optužbe u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupocijskih postupaka.
Oba postupka vodila je ista sutkinja, Jasna Galešić, koja će presudu u aferi Hypo objaviti u 13, a presudu u slučaju HEP-Dioki u 14 sati.
U aferi Hypo Uskok Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter. "Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter", rekao je Sanader u svojoj obrani na kraju suđenja. Tužiteljstvo, pak, smatra suprotno i u završnim govorima ističe da je Sanaderu ratno profiterstvo dokazano, ali da on tijekom cijelog postupka smanjuje svoju ulogu. Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora Mola za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. ukinuo je Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom županijskom sudu. Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih kaznenih djela, no Ustavni ju je sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.
U drugom slučaju, tzv. HEP-Dioki, uz bivšeg premijera i Ježića Uskok je teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka, koji je u međuvremenu preminuo. Kako Mravka za života Sanaderovi odvjetnici nisu uspjeli ispitati, a on je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, obrana je ustrajala u tvrdnji da postupak treba obustaviti. Još u ožujku, nakon potvrđivanja optužnice koju je tužiteljstvo moralo doraditi, Sanaderovi odvjetnici isticali su da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu. To su ponovili i u završnom govoru istaknuvši da protiv Sanadera ne postoji ni jedan materijalni dokaz. U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još u ljeto 2014., kada je odgođeno zbog bolesti obaju Sanaderovih suoptuženika.H
Nepravomoćna samo jedna presuda
U nizu postupaka zbog korupcije bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen jedino u slučaju Planinska, gdje je dobio četiri i pol godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna "provizije" nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio "pokajnik" Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića. Ponovno mu se sudi i u slučaju Fimi media, nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, prema tvrdnjama tužiteljstva, novac iz državnih institucija i tvrtki izvlačio za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih dužnosnika. Početak novog postupka za primanje mita u slučaju Ina-Mol, u koji je u međuvremenu uključen i hrvatskom pravosuđu nedostupan direktor mađarske naftne kompanije Zsolt Hernadi, najavljen je za 23. listopada.
Možda ste propustili...