Osijek
NAJSTARIJA OSJEČKA SLASTIČARNICA, NA ISTOJ DONJOGRADSKOJ LOKACIJI OD 1945.

Obiteljska slastičarnica Orijent čuvena po talijanskoj krempiti
Objavljeno 22. listopada, 2018.

Slastičarnica Orijent danas s ponosom može reći da je najstarija slastičarnica u Osijeku, koja na istoj lokaciji radi već 73 godine. Sve je počelo kada je pradjed današnjeg vlasnika slastičarnice Berata Azirija, Idriz Aziri, u Osijek stigao još davne 1934. godine.


- Pradjed je došao iz Makedonije i prvo se smjestio u Našicama, potom je otvorio slastičarnicu u Đakovu, a 1934. stigao je u Osijek. Prvu slastičarnicu imao je kod osječke bolnice, a potom na Trgu bana Josipa Jelačića, u prostoru u kojem je danas trgovina Borovo. No, od 1945. godine napokon se smjestio u lokal na uglu Ulice Zmaj Jove Jovanovića i Trga bana Josipa Jelačića, gdje je naša slastičarnica i danas. Prvo ime slastičarnice bilo je Šport, a ja sam ga odlučio promijeniti u Orijent. To je ime najveće i najpoznatije slastičarnice u Istanbulu, koja me oduševila svojom ponudom - kaže 26-godišnji Berat, koji je odlučio preuzeti posao od svoga oca kao četvrta generacija obitelji Aziri koja nastavlja slastičarsku tradiciju. Naime, Berat se odlučio vratiti tradiciji nakon što je slastičarnica šest godina bila zatvorena, a danas u njoj rade on, starija sestra i mama.

- Ovo je obiteljski posao, a nas je petero, dvije sestre, otac, majka i ja. Svi radimo, osim mlađe sestre koja je još školarka. Razmišljali smo o tome hoćemo li nastaviti s ovim poslom ili ne, i možda čak promijeniti djelatnost, ali velik broj Donjograđana tražio je da ponovno otvorimo svoja vrata, jer uistinu je riječ o tradiciji koju ponovno oživljavamo. Iako sam završio srednju školu za konobara, a sestra za fizioterapeuta, slastičarstvo je u našim genima, jer nam je i drugi djed, odnosno majčin otac, također slastičar. On je bio vlasnik poznate slastičarnice Ciao-Ciao u Radićevoj ulici. Tako da smo mi prava slastičarska obitelj s tradicijom! - kaže Berat Aziri. N. Z. Eberhard
PRIRODNI SASTOJCI UMJESTO GOTOVIH SMJESA
Inače, Orijent je u Osijeku najpoznatiji prema talijanskoj krempiti za koju receptura nije mijenjana već desetljećima. "Ta se krempita pravi isključivo od prirodnih sastojaka, u njoj nema nikakvih gotovih smjesa, instant-praha ili krema. Ista je stvar i s našim sladoledom koji ne pravimo od gotove kupovne paste, nego prema starinskom receptu od mlijeka. Tu su i naši tradicionalni kolači, od baklava i šampita do torti po narudžbi. Na tržištu se trudimo opstati i konkurentnim cijenama, pa je kod nas krempita samo osam kuna - zaključuje Berat.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike