Mozaik
VEČER VINA I UMJETNOSTI

Ovo je, nažalost, bio oproštaj za ovu godinu
Objavljeno 22. listopada, 2018.
Ovakvo predstavljanje i kušanje vina istoka Hrvatske u samo pet godina postojanja uspjelo je dosegnuti kultni status

Nakon svibanjskog, potom ljetnog srpanjskog, u subotu je jesenskim izdanjem završio ovogodišnji ciklus "Večeri vina i umjetnosti" koji se održava u dvorištu Kazamata u osječkoj Tvrđi. Isprva zamišljeno kao predstavljanje i kušanje vina vinara Slavonije, Baranje i Srijema, ova je manifestacija u samo pet godina postojanja stekla takav status da i izlagači, a još više i posjetitelji unaprijed u svoje planere i kalendare zaokružuju datum iduće "Večeri".


Sada prošireni i s vinarima iz susjednih zemalja, organizatori, Turistička zajednica Osječko–baranjske županije i Osječko–baranjska županija, uz suradnju s Gradom Osijekom, svaki put pripremaju i sve bogatiji kulturni i zabavni program. Za razliku od prethodnih izdanja ova "Večer vina & umjetnosti" postala je dio novog turističkog programa Gourmet Slavonija koji je rezultat spajanja više inicijativa vezanih uz vino, hranu i domaće proizvode u jedan novi sadržaj kojim se predstavlja enološka i gastroponuda Slavonije, Baranje i Srijema. U okviru ove manifestacije, a u organizaciji Glasa Slavonije, u petak je održana konferencija o turizmu pod nazivom "Istra jučer, danas Slavonija", na kojoj se moglo čuti priznanje turistički iskusnijih Istrana kako će "prirodna i kulturna baština, bogata gastronomska i enoponuda te posebna gostoljubivost Slavonaca i Baranjaca, učiniti istočnu Hrvatsku izvrsnom kontinentalnom turističkom destinacijom".
To je, uostalom, potvrđeno i u subotu. Prostorna posebnost koju nudi dvorište Kazamata, jer Osječane podsjeća na nekadašnju naviku cirkuliranja Korzom, uz bogatu i raznovrsnu ponudu najpoznatijih vinara osječko-baranskih vinogorja, bila je najposjećenije mjesto večernjeg, pa i noćnog izlaska u Osijeku. Recept je prokušan - kušanje vina moguće je uz kupnju vinskih bonova (7 kuna) i vinske čaše uz kauciju (20 kuna).
Boce u košuljicama

Kako je to postalo mjesto stalog okupljanja sada već dobro poznate ekipe, većina posjetitelja osjećaju se kao doma, ali uz daleko raznovrsniji izbor vina. A tu uvijek ima i nečeg novoga, od različitih kupaža i rosea, moglo se čuti tko od vinogradara još ima neobranog grožđa na lozi, vidjeti tko je svoje boce odjenuo u nove posebno dizajnirane košuljice (uskoro će biti službeno predstavljanje), tko je i zašto promijenio etiketu. Neki od vinara mogli su se pohvaliti kako su imali dobru poslovnu sezonu, uspjeli su, mahom, u jadranske restorane plasirati dobar dio svojih boca, drugi pak podsjećaju na osvojene nagrade. No svi su s užitkom predstavljali svoja vina, jer svaki put na ovim večerima dođu i neke nove genracije kojima je ovo prilika da zakorače u svijet vina i vinoljupstva. Ali najvažnije je da sve ostaje na odgovornoj konzumaciji... U tome je ove subote pomogla i doista obogaćena ponuda zalogajne hrane, na svoje su došli i ponuditelji domaćeg sira i kulena - osmisli su praktičan način pakiranja te tako uspješno parirali do jučer jedinoj ponudi langošica.
U sklopu Večeri vina i umjetnosti poslastica koja je dočekala sve sudionike bio je nastup Jazzoleptic banda, uz vokalnog solistu Nikolu Marjanovića. Jazz-standardi na moderan način s mnogo groova, te pop i rock-standarde u jazzy-stilu - rezultat prava opuštajuća atmosfera koja se savršeno sljubi s degustacijom vina. Drugi dio glazbenog programa ponudio je spoj DJ Umba i saksofonista Ive Prodana koji uživo svira uz elektronsku glazbu. Svaki je njihov nastup jedinstven, jer se temelji na izravnoj improvizaciji popraćenoj različitim ritmovima i žanrovima.
Dio za umjetnost

I ovaj put u umjetničkom poglavlju ovih "Večeri" prilika je pružena za predstavljanje mladih umjetnika. Na izložbi Tamare Sekulić i Andreja Tomića (oboje završili Školu primjenjenih umjetnosti i dizajna Osijek, Sekulić potom Umjetničku akademiju u Osijeku, a Tomić Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu), mogao se vidjeti dio imaginarne prašume autora u kojoj su motivi oblikovani isključivo prema njihovu subjektivnom doživljaju predmeta. U popratnom katalogu stoji kako je "Sekulić u igri varijacija svojim kaktusima dala vrlo čist formalni izraz razveden razigranim bojama koje vape za biljkama velikih površina. Gledajući platna Andreja Tomića može se reći kako je svijet njegovih prašuma jako velik te da će zainteresiranima i neopterećenim pogledom u njemu moći nastaviti otkrivati brojne vegetabilne fascinacije – nečijem oku tako bliske, a nečijem silno daleke".

Na samom ulazu u prostor Kazamata, svojevrsnom umjetničkom intervencijom predstavila se Ivana Škvorčević. Ova studentica druge diplomske godine na likovnom odsjeku, modulu multimedija na Akademiji za umjetnost i kulturu, izložila je oslikane zastave s minimalističkim izrazom s motivima slavonskih krajolika i vinograda.
Dario Kuštro
DO KRAJA TJEDNA
Program Gourmet Slavonija nastavlja se do kraja ovoga tjedna, do nedjelje, 28. listopada. U odabranim restoranima u ponudi su posebni meniji prema odabranim (i vrlo povoljnim) cijenama. Uz spomenutu konferenciju Glasa Slavonije, vrhunac ovog programa ipak je bila "Večer vina i umjetnosti".
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike