Regija
POKAZNA VJEŽBA U VINKOVCIMA

Ozlijeđeni helikopterom brzo prevezen u bolnicu
Objavljeno 20. listopada, 2018.
Cilj pokazne vježbe, prvi put održane u Vinkovcima, bio je pokazati spremnost svih službi u slučaju nesreće

U sklopu 22. kongresa Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći u Vinkovcima održana je pokazna vježba, simulacija prometne nesreće u kojoj je ozlijeđeno više osoba, a koje su do bolnice prevezene specijalnim helikopterom opremljenim za potrebe hitne medicinske službe.


Kako bi simulacija bila vjerodostojna, dojava je glasila: U središtu Vinkovaca došlo je do direktnog sudara dvaju automobila, od kojih se jedan zapalio. Očevidci su odmah o nesreći obavijestili Županijski centar 112, poručivši da su dvije osobe ozlijeđene u sudaru. Centar 112 o nesreći je obavijestio Hitnu pomoć, policiju i vatrogasce, koji su na poprište sudara stigli za nekoliko minuta. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci odmah su ozlijeđene osobe odmaknuli od automobila i predali ih ekipi Hitne pomoći, a potom počeli gasiti automobil, koji je vatra u cijelosti zahvatila. I dok su vatrogasci lokalizirali požar, a potom ga i potpuno ugasili, liječnik iz Hitne pomoći procijenio je da je teško ozlijeđenom sudioniku nesreće potreban hitan prijevoz do bolnice, pa je pozvao Helikoptersku hitnu medicinsku pomoć. Za nekoliko minuta helikopter je doletio, nakon čega je teško ozlijeđena osoba na nosilima smještena u letjelicu, a potom i transportirana u bolnicu. Drugi sudionik prometne nesreće, koji je lakše ozlijeđen, u bolnicu je odvezen vozilom Hitne pomoći.
Danijel Šota, predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći, istaknuo je da je ovo prva vježba koja je održana na ovakav način u Vinkovcima. Inače, u Hrvatskoj su rijetke vježbe gdje su na jednom mjestu angažirane sve službe. "Željeli smo pokazati kako svi dionici u ovoj vježbi uistinu rade svoj posao. Priključio nam se helikopter upravo zbog toga što želimo pronaći način da Hrvatska dobije helikoptersku jedinicu, ovakve male helikoptere koji mogu sletjeti bilo gdje da bi mogli prevesti pacijenta do najbliže zdravstvene ustanove. Ovaj u Vinkovcima bio je talijanski, koji je poletio iz Zagreba", rekao je Šota.
U vježbi su sudjelovale ekipe Hitne pomoći, Javna vatrogasna postrojba Vinkovci, Policijska postaja Vinkovci, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, HAK, Udruga ‘‘Help‘‘ te EliAdriatik d.o.o.
Mario Kokaj
KONGRES - UČIMO NA ISKUSTVIMA
U hotelu ‘‘Slavonija‘‘ u Vinkovcima do nedjelje se održava 22. kongres Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći (HUDHMP) s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom ‘‘Učimo na iskustvima‘‘. Kongres je okupio djelatnike hitne medicinske pomoći iz cijele Hrvatske i inozemstva, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. "Kongres je uvijek aktualan i prati sve novine vezane uz hitnu medicinsku pomoć", rekla je predsjednica stručnog vijeća kongresa Jasminka Perić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike