Osijek
U TIJEKU DVODNEVNI SAJAM PODUZETNIŠTVA HRVATSKIH BRANITELJA

Domaća proizvodnja i izrada suvenira terapija hrvatskim braniteljima
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Ovogodišnja 27. obljetnica ustroja 130. brigade HV Osijek obogaćena je III. Sajmom poduzetništva hrvatskih branitelja koji je počeo jučer (petak) na Trgu Ante Starčevića, a zatvara se danas u kasnim poslijepodnevnim satima. Sajam obuhvaća brojne proizvode i to uglavnom domaće autohtone, počevši od meda, kupinovog vina, kolača, pekarskih i raznih suhomesnatih proizvoda. I to nije sve, jer su se Sajmu priključili i članovi Oldtimer kluba Osijek s izložbom starodobnih vozila, što je privuklo pozornost brojnih građana.
Ovakav Sajam iznimno je koristan, jer je stvaranje ovih proizvoda braniteljima zapravo način mirnog liječenja. Mogu se baviti nekim drugim poslovima kako bi zanemarili probleme s kojima se svakodnevno moraju nositi i još imaju koristi od prodaje – pojasnio je Damir Flatscher, predsjednik Braniteljske udruge "Donji grad", dodajući da se navedeni proizvodi, ali i razni suveniri mogu pronaći tek na sajmovima, budući da male količine proizvoda ne zadovoljavaju potrebe trgovačkih centara, pa ove proizvode nije moguće pronaći u širokoj potrošnji.
O tom problemu, kaže Flatscher, on razmišlja već godinama i zagovara otvorenje braniteljske prodavaonice gdje bi se plasirali proizvodi. U pregovorima su, kaže, s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i nada se pozitivnom ishodu.
- Znamo da u gradu ima bar 200 slobodnih praznih poslovnih prostora i ne želimo prostor besplatno, nego prema povoljnijoj cijeni, a mi ćemo ga urediti. Čak su i kolege iz Like, Dalmacije i Zagreba voljni doći i prodavati ono što oni imaju – rekao je Flatscher, naglašavajući da im je u planu organiziranje sajmova ovakve vrste bar četiri puta godišnje. Proširenjem Sajma i ponude, osim izlaganja braniteljskih zadruga i OPG-ova te njihovih originalnih prirodnih poljoprivrednih i obrtničkih proizvoda, žele omogućiti i predstavljanje mnogobrojnih pozitivnih primjera poduzetništva i samozapošljavanja hrvatskih branitelja te njihovih tvrtki. Tvrtke, kaže, daju doprinos razvoju Hrvatske, a promicanjem gospodarskih aktivnosti na najbolji se način čuva dostojanstvo svih hrvatskih branitelja, ali i istine o Domovinskom ratu. Tu je i trajno sjećanje na 63 smrtno stradala te 22 nestala branitelja u obrani grada Osijeka.
Dodajmo tome da je ovogodišnji Sajam poduzetništva hrvatskih branitelja svojevrstan nasljednik Jesenskog sajma udruga i OPG-ova hrvatskih branitelja, i to nakon što se prve dvije godine pokazao uspješnim i obuhvatio i brojne obrte, tvrtke, OPG-ove i sl. M. Mihelić
Organizatori pozivaju građane da posjete Sajam danas (subota), već od 7 sati i pogledaju ponudu branitelja
Najčitanije iz rubrike