Regija
POLJOPRIVREDNO-ŠUMARSKA ŠKOLA VINKOVCI

Na imanju zasadili 2,5 hektara mladog voćnjaka
Objavljeno 20. listopada, 2018.
VINKOVCI
Učenici i stručni nastavnici vinkovačke Poljoprivredno-šumarske škole, koja inače prednjači u povlačenju novca iz EU-a i domaćih fondova, na svom školskom imanju zasadili su na 2,5 hektara mlade nasade jabuke, kruške, višnje i marelice. Voće će biti još jedan proizvod koje ova stručna škola, jedna od triju škola u Hrvatskoj koje su dobile status centra kompetentnosti za sektor poljoprivrede, nudi na prodaju. Naime, škola se bavi, zahvaljujući novcu EU fondova, uzgojem povrtnih kultura, plasteničkom i hidroforskom proizvodnjom, kao i proizvodnjom cvijeća, a proizvode uspješno plasira na tržište.
Ovaj je projekt realizacija prijave Poljoprivredno-šumarske škole na natječaj Ministarstva poljoprivrede objavljen u prosincu prošle godine, gdje je vinkovačka škola nositelj projekta i aplicirala ga je zajedno s partnerom, Srednjom školom Ilok, a za koji su dobili oko 950.000 kuna. Tim novcem, osim što su posađene mlade voćke, na dio voćnjaka već su postavljanje protugradne zaštitne mreže, pod protugradnom zaštitom bit će cijeli voćnjak, a nabavljeni su poljoprivredni strojevi.
Kada smo posjetili mladi voćnjak, učenici su upravo postavljali zaštitne mreže oko stabala kako bi ih zaštitili od najezde zečeva koji vole grickati koru mlade voćke.
- Prijašnjim projektom realizirali smo sustav navodnjavanja, tako da je ovom akcijom praktički završen kompletan segment nužan za voćarstvo i izvođenje nastave iz tog područja. Projekt je trenutačno u završnoj fazi izvođenja. Postavljene su sajle i stupci te je ostalo još postaviti protugradnu zaštitnu mrežu na ostali dio voćnjaka. Također smo u fazi postavljanja žice za koju ćemo vezati sadnice i provesti najučinkovitiji sustav navodnjavanja "kap po kap". Time smo završili naš posao do proljeća kada započinje nova sezona i nastavak radova u voćnjaku – kaže ravnatelj Poljoprivredno-šumarske škole Marinko Džakula. Dodaje kako ono što proizvedu, prodaju na pragu škole putem oglasa preko učeničke zadruge, a za sve što se ne proda sklapaju ugovor s PIK-om Vinkovci ili nekim drugim otkupljivačem.
- Za veće količine biljne proizvodnje sklapamo ugovor s PIK-om i tako refinanciramo novi ciklus proizvodnje u idućoj školskoj godini. Time dokazujemo da nije nemoguće biti financijski samoodrživ, a ovaj projekt učinit će nas još više neovisnima – ističe Džakula.
U skorašnjoj budućnosti planiraju realizaciju najvećeg projekta do sada - uspostavljanje centra kompetentnosti u suradnji s partnerom, Srednjom školom Ilok.
Na raspolaganju imaju 50 milijuna kuna, a trenutačno pripremaju prijavu na natječaj kojim bi producirali idejno rješenje i projektnu dokumentaciju za dogradnju infrastrukturnih sadržaja i prostora na istoj parceli na kojoj se nalazi voćnjak, pojašnjava Džakula, i time bi ujedno postavili zaglavni kamen za podizanje predviđenog edukacijskog i melioracijskog centra za Panonsku Hrvatsku gdje bi pokazali razne sustave navodnjavanja.M.Flego
Ovaj je projekt realizacija prijave Poljoprivredno-šumarske škole na natječaj Ministarstva poljoprivrede
Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike