Kultura
PREMIJEROM GAVRANOVA "TAJKUNA" U ZAGREBU OTVORENI VII. BOBIJEVI DANI SMIJEHA

Osječki HNK u Histrionima u utorak
Objavljeno 20. listopada, 2018.
ZAGREB
Premijeru "Tajkuna" Mire Gavrana u režiji Zorana Mužića izvela je Glumačka družina Histrion u Histrionskom domu na otvorenju VII. Bobijevih dana smijeha. Predstava, prema riječima redatelja Mužića, komentira grabež i pohlepu, ismijava ljudske mane te preispituje poduzetničke navike našega doba. U predstavi glumile Ana Marija Percaić, Hrvoje Klobučar, Franka Klarić i Zijad Gračić. Predstava je igrala na ljetnoj turneji Histriona "Ploveće kazalište" te se, kako je istaknuo Mužić, već tridesetak puta dokazala pred publikom. Autor Gavran kazao je kako mu je drago što su se Histrioni odlučili postaviti upravo tu njegovu komediju. Napisao ju je još 2001., a danas, poslije 17 godina, za ovu produkciju morao je dopisati jedva pola stranice teksta kako bi ga aktualizirao. "Tajkuni" će zaigrati i na zatvaranju 30. listopada, kada će biti upriličena svečana dodjela nagrada, za koje će se natjecati i Hrvatsko narodno kazalište Varaždin s predstavom "Bog masakra" Lee Anastazije Fleger, Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca s komadom "Važno je zvati se Ernest" Marija Kovača, kao i koprodukcija Teatra Rugantino & Planet Arta "Za umrijet od smijeha" istoga redatelja.
Ove godine Festival komedija VII. Bobijevi dani smijeha Glumačke družine Histrion donosi od 18. do 30. listopada dvanaest predstava, ponajboljih recentnih produkcija komediografske dramske literature iz Zagreba, Varaždina, Karlovca, Osijeka, Zadra i Beograda.
Teatar Moruzgva na festivalu gostuje s "Brodolomkama" Krešimira Dolenčića, HNK Osijek s "Ručnim radom" Ivana Lea Leme (23. listopada), a HNK Zadar s "Balonom" Mate Matišića u režiji Zorana Mužića. GK Gavella u programu je festivala s predstavom "Kako je počeo rat na mom otoku" Dražena Ferenčine, koprodukcijom sa šibenskim HNK-om koja igra na sceni Gavelle. Sve ostale predstave prikazuju se u Histrionskom domu.
Kao jedinu gostujuću predstavu iz regije, VII. Bobijevi dani prikazat će predstavu "Lopuže" Pozorišta Slavija iz Beograda, koju je, prema tekstu Branislava Nušića, postavio Velimir Mitrović. Program zaokružuju Teatar Gavran ("Sve o ženama"), ABCD Trupa ("Slavonski triptih") te Kazalište Tragači i KNAP ("Nora - trenutak pobune"). D.Kć.
 
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike