Mozaik
PUČKO OTVORENO UČILIŠTE SLATINA

Ustanova za obrazovanje, filmsku i kazališnu umjetnost
Objavljeno 20. listopada, 2018.
Uključuje u sva značajnija filmska događanja i ustupa pozornicu manifestacijama

Osim brojnih obrazovnih programa za stjecanje različitih zanimanja, učenje stranih jezika, za polaganje tečajeva svih vrsta, prekvalifikacije i stjecanje brojnih kompetencija, Pučko otvoreno učilište Slatina u svome sastavu ima vrhunski opremljeni kinematograf, jedini na području Virovitičko-podravske županije koji ide ukorak sa suvremenom tehnikom i tehnologijom, a koji redovito radi.


Kao član Kino mreže neovisnih kinematografa Hrvatske, Kino Slatina upravo prikazuje, uz redovni program, i filmove iz ovogodišnjeg ciklusa Rendez-vous au cinéma.
- Iz godine u godinu imamo sve više posjetitelja, ljudi to prepoznaju i lijepo se družimo u kinu - kratko je opisala četvrtu filmsku smotru Rendez-vous au cinéma ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac. Riječ je o nacionalnoj kampanji Kino mreže, koja u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Francuskim institutom u Hrvatskoj organizira prikazivanje francuskih filmova u 25 neovisnih kinematografa u svom sastavu diljem Hrvatske. Ove godine ljubiteljima sedme umjetnosti ponuđeni su filmovi Iz sve snage, Jules i Jim, Oči bez lica, Pacijenti, Priča o stvaranju te Veliki Zli Lisac i druge priče.
Neovisno o smotri francuskih filmova, ravnateljica Fabric Fabijanac u art dvorani kina održala je sastanak s predstavnicima svih osnovnih škola koje gravitiraju Slatini, dječjih vrtića i srednjih škola, na kome su prezentirani planovi ustanove radi ostvarivanja zajedničke suradnje na određenim aktivnostima.
- Već sljedećeg vikenda u našoj art dvorani planiramo obilježiti Svjetski dan audiovizualne baštine, koji se u cijelom svijetu obilježava 27. listopada. Mi ćemo ga ove godine obilježiti u tri dana vikenda i pozvali smo škole da se odazovu na naše filmske projekcije.
U okviru tog obilježavanja u Slatini će prvo biti prikazan igrani film za djecu Družba Pere Kvržice. Nekad je taj film bio često prikazivan, ali sada ga već godinama nema na programima kina, a lektirna je građa za učenike četvrtog razreda. Zato su škole pozvane da organizirano dovedu djecu na besplatnu projekciju toga filma, a budući da djeca čitaju Lovrakovu knjigu, u kinu se može odraditi sat medijske kulture. Škole su prihvatile poziv i dogovarat će vrijeme prikazivanja.
– Osim toga, u prostoru kina postavit ćemo izložbu iz zbirke popratnog filmskog gradiva Hrvatskog državnog arhiva. Prikazat ćemo također crno-bijeli film Princeza koralja, iz 1937. godine, sniman na Hvaru, u Splitu i Zlarinu te kratkometražne klasike (Balada o pijetlu, iz 1964. godine, dokumentarni film Vrijeme šutnje, iz 1971. godine, dokumentarni film Broj iz svjetlosti, iz 1983. godine, igrani film Putovanje, iz 1972. godine…). Među 16 gradova u kojima će Zagrebački filmski festival obilježiti 16 godina svoga postojanja pod nazivom Zagrebački filmski festival putuje, bit će i Slatina. U povodu toga od 16. do 18. studenoga u slatinskom kinu bit će prikazana brazilsko-urugvajska topla ljudska drama Voljeni, dječji film Amelija u bijegu, britanska romantična komedija Stari momci, dječji program Kockica i islandska akcijska komedija Halla ide u rat.
Tako se slatinsko Pučko otvoreno učilište uključuje u sva značajnija filmska događanja u zemlji, a ustupanjem pozornice raznim kulturnim manifestacijama, kao što su Dani Milka Kelemena ili Virkas, kao i vlastitom organizacijom, brine da slatinska publika zadovolji i svoje glazbene i kazališne potrebe.
Petar Žarković
SLATINSKA MALA SCENA
Pučko otvoreno učilište priprema i peto izdanje kazališne manifestacije za djecu Slatinska mala scena. "Do sada smo u Slatinsku malu scenu uvijek uvodili osnovne škole, a ove godine proširili smo krug publike i na srednje škole. Naime, učenici srednjih škola nemaju gdje pogledati predstavu primjerenu njihovoj dobi, pa odlaze u Zagreb. Mi smo se prilagodili njima i ugovorili predstavu HNK iz Osijeka Richard III. Grbavi, koja će u Slatini biti prikazana početkom studenoga. Riječ je o predstavi koja sljedećeg petka ima svoju premijeru". U programu Slatinske male scene još su predstave Zeko, Zriko i Janje (DK Branka Mihaljevića Osijek), Crvenkapica (GK „Joza Ivakić“ Vinkovci), Robinson Crusoe (KD Pinklec iz Čakovca) i predstava Zlogrba (Kazališta Virovitica).
Najčitanije iz rubrike