Sport
PROMJENA UOČI RUDEŠA

Lončar i Šutalo uskaču u udarnu momčad umjesto Gutija i Grgića
Objavljeno 19. listopada, 2018.
- Očekujem kako će im stariji i iskusniji igrači poput Škorića i Janže pomoći - rekao je Zoran Zekić

Nogometaši Osijeka sutra će u Kranjčevićevoj gostovati kod “fenjeraša” Rudeša, gdje će pokušati nastaviti pobjednički niz na gostovanjima koja su započeli prije reprezentativne stanke. Bijelo-plavi su u prvom krugu prvenstva rijetko odlazili iz Gradskog vrta, pa ih sada u drugoj rundi očekuju brojna gostovanja. No, kako su krenuli u Zaprešiću i Splitu, čini se, kako im utakmice izvan Gradskog vrta ne predstavljaju nikakav problem.


Dobre igre i pobjede na gostujućim travnjacima stvorile su pozitivno ozračje u taboru bijelo-plavih, ali idilu kvare brojni izostatnci s kojima će se trener Zoran Zekić morati suočiti u susretu protiv Rudeša. Neće moći računati na šestoricu igrača koji su više ili manje bili standardni prvotimci, a neki su se, poput mladih reprezentativaca BiH Stjepana Radeljića i Marijana Ćavara u Osijek vratili tek kasno sinoć. U takvim okolnostima Zekić reprezentativnu stanku nije mogao iskoristiti za posebno dotjerivanje igre.

Nova obrana

Odveo je momčad u Veliku, odigrao prijateljsku utakmicu protiv Mladosti Doboj-Kakanj, ali u njoj nije mogao vidjeti kako funkcionira posljednja linija bez Grgića i Gutija, koji nemaju mogućnost nastupa u Kranjčevićevoj zbog tri žuta kartona.
- Ništa korisno nismo mogli isprobati u Velikoj kada je u pitanju susret protiv Rudeša jer nisam imao sve igrače na raspolaganju. Najveći problem nam je što za taj susret nemamo desnog beka - kaže Zoran Zekić, trener NK Osijek.
Grgić s kartonima, pričuvna opcija Tomislav Šorša opet se ozlijedio, a trećeg pravog rješenja nema. Čak ni u B momčadi, gdje je jedini pravi desni bek Matej Hudećek izvan forme. Zato se Zekić okrenuo alternativnim rješenjima. Znao je u prošlosti svašta smišljati za tu poziciju. Igrao je na njoj Pušić, pa Mudražija, ali ovaj put neće biti takvih “kemijanja”. Zaigrat će na tom mjestu mladi Boško Šutalo koji je prema vokaciji stoper, ali ima karaktersitike koje mogu biti korisne i na desnoj strani. Dakle, on će biti zamjena za Grgića, a umjesto Gutija na stoperskoj poziciji zaigrat će Danijel Lončar.
- Ne vidim u tome nikakav problem. Šutalo je velika perspekitva, a Lončar je ove sezone skupljao i europska iskustva. Očekujem kako će im stariji i iskusniji igrači poput Škorića i Janže pomoći. Uostalom, pred nama je utakmica u kojoj ne trebamo govoriti o defenzivi, nego o napadu. Igramo protiv posljednjeplasirane momčadi prvenstva kojoj dolazimo kao prvi do lidera, pa se od nas očekuje da se tako i postavimo. Uopće nemam problem s tim što će igrati Šutalo i Lončar. Riječ je o igračima koji su naša perspektiva i eto im prilike za dokazivanje - mirno će trener bijelo-plavih.
Uostalom, defenziva nije samo pitanje posljednjeg reda, nego igre cijele momčadi. Upravo zbog toga Zekić, vjerojatno, nije želio dirati u vezni red koji mu u posljednje vrijeme djeluje vrlo čvrsto i sigurno. U njega će se vratiti Bočkaj nakon što je odslužio suspenziju zbog žutih kartona, a uz njega trebali bi biti Pušić, kao korektor, i Kamenar, koji je u Splitu pokazao mnogo toga dobrog.
Nastavak serije

Bijelo-plavi će protiv Rudeša imati priliku izjednačiti prošlosezonski učinak na gostovanjima kada su u pitanju pobjede. Naime, lani su u cijeloj sezoni uspjeli pobijediti samo triput, a sad im se nudi baš dobra mogućnost da to ostvare već na početku drugog kruga prvenstva. Nominalno, to je najlakše od ova četiri uzastopna gostovanja, ali za mentalnu pripremu možda i najzahtjevnije. Svi su svjesni kako je kvaliteta obilno na strani Osijeka, ali ona neće doći do izražaja ako se ne bude “garilo” 200 na sat.
- Cijelo ovo vrijeme na treninzima dečki izgledaju vrlo dobro, što je dobar temelj za optimizam. Uhvatili smo dobar ritam, pa i relativnu standardnost momčadi, igramo dobro, a nema nijednog razloga zašto takvi ne bismo bili i protiv Rudeša. Cilj nam je produžiti započeti niz pobjeda na gostovanjima - jasan je Zekić.
I to je pravi stav. Koga nema bez njega se može i mora, na kraju, priliku će dobiti igrači na koje se u budućnosti ozbiljno računa, a svako novo iskustvo za njih je iznimno važno. Lončar je dosad skupio sedam prvoligaških nastupa, a Šutalu će to biti debi na prvoligaškoj sceni. Imat će Osijek i više nego dovoljan broj iskusnijih igrača koji bi morali amortizirati to određeno neiskustvo u obrambenim redovima.
- Prošle smo sezone iz utrke za visoke pozicije ispali rano upravo zbog previše bodova koje smo prosuli na gostovanjima tog tipa. Lekciju smo naučili, što se vidjelo na posljednja dva gostovanja koja smo uspješno prošli, a mene posebno veseli što smo kvalitetno izgledali u obje faze igre. Zabili smo pet pogodaka, a nismo primili nijedan, štoviše, suparnicima smo pružili jako malo prilika za pogotke, što govori o napretku na planu organizacije igre. Ranije smo, pa i na početku ove sezone, u probleme najčešće dolazili zbog izgubljenih lopti u otvaranju naših napada - smatra trener osječkog prvoligaša.
Uostalom, taj odlazak u Kranjčevićevu samo se uvjetno može doživljavati kao gostovanje jer će Osijek opet imati glasniju podršku od svog domaćina. To je jednostavno prilika koja se ne smije propustiti i zbog držanja koraka s vodećim Dinamom, a i zbog ukupne atmosfere oko kluba koja je nekako, iz nekog razloga, neodređena.
To je zapravo utakmica iz reda onih u kojoj Osijek neće previše toga dobiti, ali može itekako puno izgubiti. I baš to igrači trebaju imati u glavi od trenutka kada istrče na travnjak u Kranjčevićevoj. Pobjeda se doživljava kao nešto normalno i očekivano, a sve drugo tretirat će se kao neuspjeh. Bijelo-plavi su u posljednje vrijeme pokazali kako znaju odgovoriti na te psihološke izazove. Konačno je nestalo grča, prevelikog respekta, ali i labavog pristupa, što ih pratilo cijele prošle sezone. Zato su se i mučili u susretima tog tipa na gostovanjima. Zato ćemo u subotu čekati potvrdu teze kako su se tih bolesti napokon riješili.
Dalibor Keler
Šutalo
PRVI PRVOLIGAŠKI NASTUP
TANDEM U REDOVIMA RUDEŠA
U redovima Rudeša igraju i dva igrača koja su članovi NK-a Osijek. Riječ je o Mihaelu Klepaču (21) i Robertu Miškoviću (19). Naravno, nijedan od njih neće zaigrati u tom susretu jer se Osijek, kada je dogovarao posudbu, što je sasvim prirodno, uvjetovao. Inače, njih dvojica su u dosadašnjih 11. kola skupili po osam nastupa u dresu zagrebačkog kluba, što govori kako su bili važan dio njegove momčadi. Zanimljivo je kako će baš Mišković na dan utakmice proslaviti svoj 19. rođendan, ali ga neće dobiti priliku začiniti nekakvih konkretnim učinkom na terenu.
Zoran Zekić

trener NK Osijek

- Ne vidim nikakav problem u tome što će slobodna mjesta u obrani zauzeti Lončar i Šutalo. Oni su naša perspektiva pa eto im prilike za dokazivanje. Očekujem kako će im stariji i iskusniji igrači poput Škorića i Janže pomoći.
Možda ste propustili...

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

Najčitanije iz rubrike