Regija
27.OBLJETNICA POGIBIJE U MINSKOM POLJU

Odana počast Lovaščanima stradalim u minskom polju
Objavljeno 18. listopada, 2018.
LOVAS - U povodu 27. obljetnice stradanja Lovaščana u minskom polju odana je počast svim žrtvama srpske agresije iz općine Lovas.
Pripadnici jugovojske i paravojne postrojbe Dušan Silni 18. listopada 1991. prisilili su 51 mještanina Lovasa da uđe u minsko polje i hoda držeći se za ruke. Istovremeno kada je prva mina pokrenula seriju eksplozija, vojnici su počeli pucati. Ubijena je 21 osoba, a 14 ih je ozlijeđeno. Jedan pripadnik JNA koji se dovezao na lokaciju zaustavio je pokolj, a 14 je ranjenih odvezeno u bolnicu u Šid. Mrtvi su ostali ležati na polju sve do idućega dana, kada su zakopani u masovnu grobnicu.
- Uhvatili smo se za ruke i natjerali su nas da nogama kosimo kroz djetelinu, svima nam je bilo jasno o čemu se radi i dok nije prva mina eskplodirala. U trenutku je nastao opći metež, počeli su pucati po nama, nešto strašno što je teško riječima opisati - ispričao je Petar Vuleta koji je prošao strahote minskog polja.
Načelnica općine Tanja Cirba rekla je kako se 18. listopada 1991. dogodio najstrašniji zločin u Lovasu u vrijeme Domovinskog rata.
- Ovo je jedan od najtužnijih datuma u povijesti općine Lovas kad se prisjećamo tragičnog i krvavog zločina, kada su Lovaščani natjerani u minsko polje. Ponosni smo što se život u Lovas i Opatovac vratio, no ono što svakako boli je činjenica da za te tragične žrtve nitko nije odgovarao. Znamo da je prvostupanjska presuda protiv 14 zločinaca kojima je bilo dosuđeno 128 godina poništena i vraćena na početak i traje već duži niz godina - rekla je Cirba.
Među onima koji su došli odati počast žrtvama u Lovasu bila je i Staša Zajović iz organizacije Žene u crnom iz Beograda, koja je rekla nešto više o suđenju za počinjene zločine u Lovasu.
- Nažalost, i to pokazuje kolika je opstrukcija pravosudnog sustava u Srbiji. Mislimo da je suđenje pred specijalnim sudom jedan od načina povređivanja žrtava, njihova daljnjeg ponižavanja, zato što ima puno dokaza da se ovaj slučaj zatvori i u toj opstrukciji sudjeluju brojni, izvršna vlast i mediji na razne načine - rekla je Zajović.
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako su u Lovasu stradale nevine žrtve, kao simbol mukotrpnog stvaranja neovisne hrvatske države čija je neovisnost i samostalnost plaćena krvlju. Na spomen-obilježje položeni su vijenci, zapaljene su svijeće i održana molitva te je uslijedio križni put.
U župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Lovasu održana je misa zadušnica za poginule, ubijene i nestale stanovnike općine Lovas, a u Domu kulture održana je promocija knjige ‘‘Krvava istina‘‘.M.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike