Regija
RECIKLAŽNO DVORIŠTE U ZONI RADI DVIJE GODINE

Građani će morati smanjiti otpad za 50 posto
Objavljeno 19. listopada, 2018.
NAŠICE - Na odlagalište neopasnog otpada Pepelane u Ceremošnjaku koje je u funkciji još od 1983. pristiže komunalni otpad s područja grada Našica, ali i općina Donja Motičina, Đurđenovac i Podgorač.
Otpad se odlaže na površini od 1,6 hektara, a procjenjuje se da je na odlagalištu oko 69.000 tona otpada. Odlagalište je u fazi sanacije i ostaje u funkciji do izgradnje regionalnog Centa za gospodarenje otpadom Orlovnjak u općini Antunovac. Posljednjih nekoliko godina na odlagalištu završava oko 6000 tona miješanog komunalnog otpada, ali i glomaznog i građevinskog. Sukladno zakonskoj obvezi o smanjenju količine otpada, u ovoj godini, procjenjuje se, moći će se (bez penalizacije) odložiti najviše 3238 tona otpada. Na odlagalište se, sukladno nacionalnim ciljevima, više ne smije odlagati papir, staklo, plastika, metal i tekstil i elektronički otpad. Do 2020. godine udio posebnih otpada mora biti u minimalnom udjelu od 50 posto mase otpada iz kućanstva. Grad Našice je 2015. uveo odvojeno prikupljanje otpadnog papira i plastike ‘‘na kućnom pragu‘‘, a prije dvije godine, među prvima u Hrvatskoj, otvorio moderno reciklažno dvorište. Građani u reciklažnom dvorištu bez naknade mogu predati stari papir, otpadnu plastiku, plastične folije, otpadno staklo, metal, gume, tekstil te električni i elektronični otpad.
- Osigurali smo kvalitetno odvajanje otpada. Građani su prepoznali prednosti reciklažnog dvorišta, odaziv je sve veći i vrijedno pune ove naše spremnike – kaže Hrvoje Žiha, direktor Našičkog parka. Vrata reciklažnog dvorišta otvorena su cijele godine od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, i to samo stanovnicima naselja s područja Grada Našica. Otpad koji građani donesu privremeno se skladišti u spremnicima, a kada su puni, sirovinu odvoze ovlaštene tvrtke. Reciklažno dvorište omogućuje smanjenje miješanog komunalnog otpada u zelenoj kanti. Hrvoje Žiha ističe kako zelena kanta nije poželjna za odlaganje otpada.
- Građani moraju shvatiti da je zelena kanta najnepoželjniji način odlaganja otpada i da iz miješanog komunalnog otpada moraju odvojiti ono što je korisno. Zakonski propisi nalažu smanjenje miješanog komunalnog otpada za 50 posto. To je zahtjevan zadatak koji će se odvijati korak po korak te ćemo građane educirati i informirati – objasnio je Žiha.
Snježana Fridl
Direktor komunalne tvrtke Našički park Hrvoje Žiha:

‘‘Zakonski propisi nalažu smanjenje miješanog komunalnog otpada za 50 posto. To je zahtjevan zadatak koji će se odvijati korak po korak te ćemo građane educirati i informirati.‘‘
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike