Regija
PRORAČUN ZA 2019. GODINU 348,6 MILIJUNA KUNA

Vukovar očekuje sredstva od fondova, ministarstava i Europske unije
Objavljeno 19. listopada, 2018.
VUKOVAR - Glasovima vijećnika HDZ-a i HKS-a Vukovar je dobio proračun za sljedeću godinu. Suzdržani pri glasovanju bili su vijećnici iz redova SDP-a, SDSS-a, DSS-a i BM365, a vijećnik Živoga zida bio je protiv. Proračun je vrijedan 348,6 milijuna kuna, a pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu Vlasta Šibalić rekla je kako se uvelike oslanja na projekte koji trebaju biti financirani iz vanjskih izvora financiranja.
- Očekujemo znatna sredstva od ministarstava za različite projekte te za realizaciju projekata iz Intervencijskoga plana. Posebice planiramo velike iznose od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara - navela je Šibalić, dodavši kako je najveća stavka u rashodima obnova i prenamjena Vodotornja, za što bi trebalo biti utrošeno 17,6 milijuna kuna.
S obzirom na to da od 1. siječnja Grad preuzima nadležnost nad osnovnim školama, za njihovo je financiranje planiran 51 milijun kuna, s tim da se gotovo 43 milijuna odnosi na plaće koje dobivaju preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, a preostalo će biti osigurano sredstvima decentralizacije i vlastitim prihodima Grada. Ovogodišnji proračun, nakon rebalansa u lipnju, iznosi 267 milijuna kuna, što znači kako je, ne računajući dio koji se odnosi na škole, onaj za iduću godinu povećan za 30 milijuna kuna.
Kako gradonačelnik Ivan Penava nije bio na sjednici Gradskoga vijeća, proračun je komentirao njegov zamjenik Marijan Pavliček, rekavši kako će on pridonijeti razvoju obrtništva, poduzetništva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
- Dovršetkom projekta Vodotornja 20-ak mladih Vukovaraca u njemu će dobiti posao. Osiguravamo brojne poticajne mjere, a tu su i važni projekti iz Intervencijskog plana - izjavio je Pavliček.
Predsjednik Vijeća Tomislav Šota ocijenio je kako je proračunom obuhvaćen niz razvojnih projekata čija bi realizacija trebala biti dovršena u 2019. godini.
- Proračun je afirmativan i razvojan te se nadam kako će biti i realiziran - rekao je Šota.
Usvajanju proračuna prethodilo je usvajanje njegovih dijelova vezanih uz financiranje dječjih vrtića, kulturnih i sportskih ustanova, Javne vatrogasne postrojbe Vukovar te programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture. Kada je na red došlo usvajanje samoga proračuna, nitko od vijećnika nije se javio za raspravu. Iz SDSS-a su poručili kako u načelu ne podržavaju usvajanje proračuna bez nazočnosti gradonačelnika te će biti suzdržani. Nakon sjednice Goran Bošnjak (SDP) izjavio je novinarima kako u proračunu za 2019. godinu nema većih promjena i mnogo toga ovisi o pomoći države.
- Velikih razvojnih projekata nažalost nema i ne vidi se ulaganje u gospodarstvo koje nam je najvažnije kako bi zadržali mlade ljude - naveo je.
Slično je izjavila i Mirjana Semenić Rutko (BM365), naglasivši kako se proračun previše oslanja na sredstva EU-a i države.D. Korpoš
Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana