Regija
AGLOMERACIJA: RAČUNI RASTU ZA 6 KUNA

Đakovački vodovod udjel namiče prodajom prostora bivše Energe
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Projekt je to od 213,9 milijuna kuna, svoj udjel Vodovod želi namaknuti prodajom lani kupljene zgrade da ne diže kredit
ĐAKOVO - Kreće dugo očekivani, čak 213,9 milijuna kuna težak projekt Aglomeracije Đakovo – za 2. studenoga najavljeno je potpisivanje ugovora o izvođenju radova na sustavu odvodnje, za izvođenje mreže. U "redu veličina" za Đakovački vodovod i ovo područje to je top-projekt, od strateškog interesa za cijelu Hrvatsku. Obuhvaća izgradnju sustava odvodnje za područje grada Đakova, prigradskih Ivanovaca, Kuševca, Budrovaca, Selaca i Piškorevaca te naselja Satnica Đakovačka, tj. izgradnju 41,6 kilometara nove gravitacijske kanalizacije, rekonstrukciju 10,2 kilometra postojeće, 10,4 kilometra nove tlačne kanalizacije, 8 kilometara vodoopskrbnog cjevovoda, tri retencijske građevine, 26 precrpnih stanica, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 33.000 ekvivalent stanovništva te pripreme za 2.581 priključak.

Počinje 1. prosinca

- Kohezijski fond EU osigurava 71,2 posto sredstava, a ostalo su nacionalna sredstva - proračun i Hrvatske vode, te vlastita sredstva, gdje Vodovod participira sa 7 posto - kaže direktor Ivan Kočiš. Na upit kako će Vodovod namaknuti svoj udjel, Kočiš odgovara: "Prodajom prostora ex Energe kako ne bismo morali dizati kredit". Ex uprava Vodovoda kupila ga je uoči lanjskih izbora za 4,5 milijuna kuna vlastitih sredstava tvrtke s namjerom da se tvrtka preseli sa sadašnje lokacije u Jelačićevoj, čime bi imala mogućnost širenja jer da je sadašnji prostor skučen za njene potrebe. Pred Đakovom i drugim mjestima obuhvaćenima Aglomeracjom u budućem vremenu značajni su građevinski i drugi zahvati, a koji će, ističe Koliš, zahtijevati strpljenja. Prva lopata bit će zabodena 1. prosinca, i to u okolnim selima jer je tu puno širi cestovni pojas, što omogućuje nesmetaniji manevar za radove. Uz strpljenje građana, Aglomeracija, novi kilometri mreže i uređaji zahtijevat će i veće račune, ne u dijelu cijene vodoopskrbe, nego odvodnje pa će cijena po kubiku ići gore za nešto više od šest kuna - sa sadašnjih 11,87 na 18,05 kuna, no to nije stvar koja će se dogoditi sutra. "Do starta rada uređaja izborili smo da tu, novu cijenu šest plus dodatnih šest mjeseci pokriva EU", kaže Kočiš.

Bez zapošljavanja

Vodovod je za realizaciju Aglomeracije formirao i tim za EU projekte kao posebnu radnu jedinicu, angažiravši Hrvoja Šimića. Na upit hoće li projekt zahtijevati i druga, nova zaposlenja, odgovara da će potencijalno biti novog zapošljavanja, no u ovom trenutku da za tim nema potrebe.

- Potpisani su i ugovori za nadzor - s IGH-om, te za vidljivost i promidžbu - s đakovačkim Librom - dodaje Kočiš. Probni rad za mrežu je 26, a za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 31 mjesec. Aglomeracija sobom vuče i lokalne zahvate koje će Vodovod potaknuti s Gradom. Iako se prilikom njihove nedavne cjelovite rekonstrukcije strahovalo da će netom postavljeni asfalt u Preradovićevoj i Pavićevoj zbog provedbe Aglomeracije biti razbijan, Kočiš poručuje da za to neće biti potrebe.
Suzana Župan
olakšica
Godinu dana novu cijenu pokrivat će EU
Preseljenje u Zonu - još dva milijuna kuna
- Prodaja prostora bivše Energe već teče i interesa ima. Ostajemo u Jelačićevoj, gdje Gradu plaćamo najam od 2500 kuna mjesečno, a samo za komunalnu naknadu za 5000 kvadrata u Zoni 5000 kuna. Procjena je da je to za nas preveliko, samo pođimo od činjenice da je u tom prostoru trafostanica od 750 kilovata, a nama treba 10 kilovata. Procijenjena vrijednost radova da bi prostor ex Energe priveli našoj svrsi je čak 2 milijuna kuna i stav je da to Vodovodu nije isplativo - pojašnjava odustajanje od preseljenja Vodovoda u Industrijsku zonu direktor Kočiš.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike