Osijek
DR. KESAK-URSIĆ U "ORDINACIJI U KNJIŽNICI"

U Ambulanti za skoliozu postižu izvrsne rezultate
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Već tri godine u OTOS-u djeluje Ambulanta za skoliozu, u kojoj se timskim radom liječnika, fizioterapeuta i ortotičara postižu izvrsni rezultati u liječenju tog razvojnog poremećaja kralježnice, koji se može javiti od rane životne dobi, ali najčešći je kod školske djece i adolescenata. Valja istaknuti kako se liječenje provodi na temelju uputnice, na teret HZZO-a. OTOS-ov je tim prošao zahtjevne i skupe edukacije i u tome ne posustaje, što je rezultiralo i organizacijom stručnog skupa o konzervativnom liječenju skolioze koji je u Osijeku okupio 90-ak stručnjaka. Rečeno je to u srijedu navečer u "Ordinaciji u Knjižnici", novom programu u organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Prva je gošća bila dr. med. Đurđica Kesak-Ursić, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, ravnateljica Poliklinike OTOS-Vita, s kojom je razgovarala Ivana Rab Guljaš, urednica u Glasu Slavonije, novinama za čiji prilog o zdravlju ugledna fizijatrica piše gotovo 20 godina.
- Iako će mnogi građani radije kuditi nego pohvaliti naš zdravstveni sustav, držim kako se na primjeru liječenja skolioze pokazuje njegova dobra strana. Naime, skolioza se u nas prepoznaje na vrijeme, na sistematskim pregledima školske djece koji se redovito provode. Djeca se iz Školske medicine upućuju na daljnu obradu i liječenje, što će reći kako je odgovornost i na roditeljima koji te preporuke ne bi smjeli ignorirati. Naime, specifičnim vježbama koje u našoj Ambulanti za skolioze fizioterapeuti provode jedan na jedan, te suradnjom s liječnikom i, ako je potrebno, uz odgovarajuću ortozu, postižemo izvrsne rezultate u liječenju - istaknula je dr. Kesak-Ursić.
Dodala je kako je skolioza u blažem stupnju više estetski problem, no kad je značajnije izražena može prouzročiti probleme kardiovaskularnog i respiratornog sustava te znatne bolove u leđima, s posljedičnom smanjenom kvalitetom života. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana