Kultura
JUBILARNA, STOTA IZVEDBA "DEVETE OVČICE" BIT ĆE U DNIPRU

Lučić: Ubacili smo i nekoliko riječi ukrajinskog jezika, pa su glavne "fore" svima razumljive
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Osječko je kazalište jedno od samo dva gostujuća kazališta, uz podgoričko

Nakon samo godinu dana Dječje kazalište Branka Mihaljevića ponovno odlazi u Ukrajinu, ovaj put na drugi festival, ali s istom predstavom. I to s pozivom. Nestrpljenje i zadovoljstvo je opravdano na vrhuncu. U nedjelju odlaze na put. S njima i Ivica Lučić, ravnatelj, koji se netom vratio iz Čakovca s 21. susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ, s kojega će se, nadamo se, Zašuti vratiti s nagradom.

Jeste li to očekivali? Bez lažne skromnosti.

- Nismo se nadali, ali opet u Ukrajinu dolazimo na izravni poziv glavne tajnice UNIMA-e Ukrajine Darie Ivanovne, jer smo na prošlogodišnjem gostovanju u Kijevu u povodu 90. obljetnice njihova lutkarskog kazališta osvojili Grand prix, a moja uloga Ovčice nagradu za najbolju animaciju. Radujemo se novom posjetu Ukrajini. Ovaj put idemo u Dnipro te se potajno nadamo možda još kojoj nagradi, jer riječ je o doista sjajnoj predstavi koja je do sada osvojila 27 nagrada. Praizvedena je 2014., dramatizirala ju je i režirala, prema slikovnici Silvije Šesto, Ljudmila Fedorova. U predstavi su izvrsne uloge ostvarili Edi Ćelić (koji, na žalost, više nije u našem kazalištu, ali ga povremeno posudimo), Inga Šarić, Aleksandra Colnarić i ja. Djeca u Ukrajini su, bez obzira na jezičnu barijeru, uživala u predstavi, a mi smo ubacili i nekoliko riječi ukrajinskog, pa su glavne "fore" bile svima razumljive, iako je lutkarski i redateljski izričaj "ovčice" doista jasan i zabavan svakom gledatelju. Kijevska je publika nešto stvarno posebno, jer se u Ukrajini mnogo više 'konzumira' kultura, pa tako i lutkarske predstave ne samo za djecu nego i za odrasle. Kolege iz drugih zemalja nakon predstave htjeli su čestitati i poigrati se s našim lutkama, a čak su na ulicama grada hodali za nama i vikali Beee, beee, poput naše ovčice.

Je li ovaj festival "jači" od prvoga?

- Prošlogodišnji je festival u Kijevu bio prvi i ugostio je 19 predstava iz 16 zemalja, a riječ je o važnoj obljetnici tamošnjeg Akademskog lutkarskog kazališta, pa su se organizatori potrudili pozvati kazališta iz cijeloga svijeta. Snage smo odmjerili s kazalištima iz mnogih krajeva zemaljske kugle. Kijevski festival PuppetUp! i osnovan je u povodu 90. obljetnice kazališta, a čini se da će se tradicija nastaviti, jer je i ove godine ugostio lutkarska kazališta u glavnom gradu Ukrajine. Festival u Dnipru treći je po redu, okuplja uglavnom kazališta iz drugih ukrajinskih gradova, no osobita nam je čast što smo pozvani kao jedno od samo dva gostujuća, uz Gradsko kazalište Podgorica. U Dnipru ćemo slaviti, bez obzira na nagrade, jer će 22. listopada biti 100. izvedba Devete ovčice.

Možete li ponoviti uspjeh iz 2017.?

- Naša je predstava doista iznimno kvalitetna i može donijeti nagradu s bilo kojeg festivala, bez lažne skromnosti. Iako se svake godine rade nove, malo koja predstava bude "zaštitni znak" nekog kazališta, kao što je naš Zeko, Zriko i Janje.

Jeste li uspjeli pogledati koju predstavu tijekom boravka na festivalu prošle godine i usporediti se?

- Pogledali smo gotovo sve i uživali u različitim poetikama i lutkarskim tehnikama. Teško je povući paralelu između naše i drugih predstava, jer su različite na svim razinama, donijele su u Kijev različite likovnosti i lutkarske tradicije iz cijeloga svijeta, pa je bilo zanimljivo promatrati kako se lutkarstvo u drugim dijelovima zemaljske kugle razvija posve drukčije. Drago nam je da smo pokazali djelić hrvatskog lutkarskog izričaja.

Je li prije vas na ovim festivalima već gostovala koja hrvatska predstava?

- Osobita nam je čast što smo bili prvi i otvorili put drugim hrvatskim kazalištima. Ove je godine na PuppetUp! gostovala izvrsna predstava kazališta "Zorin dom" iz Karlovca Male priče o nestašnoj Sonji, a Giulio Settimo nagrađen za animaciju. Lutkarske vještine ne nedostaje u hrvatskim kazalištima, posebice jer svake godine izlaze novi naraštaji glumaca lutkara koji će sigurno mijenjati sliku lutkarstva u Hrvatskoj i šire.
Narcisa Vekić

IZVEDBA JE 22. LISTOPADA

Lučić

ravnatelj/glumac

Možda je rano o tome govoriti, ali ovo je, usuđujem se reći, jedna antologijska predstava, a drago nam je da ih je u našoj šezdesetogodišnjoj kazališnoj povijesti bilo doista mnogo.

PRVA ŽENSKA ULOGA U KARIJERI
Deveta ovčica rekorder je DKO-a. Kako kotirate na nacionalnoj razini? Jeste li se ovakvom uspjehu nadali?

- Najnagrađivanija je to predstva našeg Kazališta, ali koliko znam i u hrvatskim razmjerima. I druge naše predstave osvajaju nagrade, što svjedoči o promišljenom odabiru naslova i suradnika. I ne, doista se nisam nadao da će moja prva ženska uloga u karijeri biti tako uspješna. Predstavu nisam postavio ja, nego moja prethodnica, Jasminka Mesarić, koja je imala "nos" za izbor teksta i suradnika. Na predstavi su, uz redateljicu Ljudmilu Fedorovu, radili i Natalia Burnost, koja je napravila sjajnu scenografiju, kostime i lutke, Zadranin Tomislav Pehar bio je zadužen za glazbu, a ja sam bio "stihoklepac" pjesmica koje izvodimo u predstavi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente