Ekonomija
POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU

Hrvatski izvoz u Grčku porastao za 13 posto
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Ekonomska kriza ozbiljno je poljuljala gospodarstva obiju zemalja, a put oporavka bio je dug i mukotrpan. Prošle godine trgovinska razmjena iznosila je 145 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine bilježi rast od 23 posto. Dobar je pokazatelj i rast hrvatskog izvoza u Grčku za 13 posto u odnosu prema 2016. Grčki investitori dosad su u Hrvatsku uložili 33,8 milijuna eura, većinom u građevinu, ali zabrinjava podatak da nema ni jedne naše ozbiljnije investicije u Grčku. Upravo to želimo promijeniti i stvoriti platformu koja će gospodarstvenicima olakšati izlazak na nova tržišta. Istaknuo je to potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući jučer Hrvatsko-grčki poslovni forum na kojemu je potpisan Memorandum o razumijevanju između HGK-a i Atenske trgovinsko-industrijske komore.
- Grčka ekonomija se stabilizirala, provodimo strukturne reforme, a glavni naglasak je na investicijama. Prije nego što se okrenemo prema svijetu, moramo ojačati odnose u regiji, prvo politički, a onda i ekonomski. Rezultate nećemo vidjeti odmah, ali moramo stvoriti solidne temelje na kojima ćemo dalje graditi - poručio je Ioannis Brachos, glavni tajnik odjela za međunarodnu suradnju i gospodarske odnose Ministarstva vanjskih poslova Grčke. Veleposlanik Grčke u Hrvatskoj Stavros Tsiepas pohvalio je regionalnu suradnju naglasivši kako moramo raditi na tome da sve države regije koje nisu članice EU-a to što prije postanu.
"Što se tiče ekonomske suradnje Grčke i Hrvatske, ona je solidna, ali može biti puno bolja. Grčke tvrtke su zainteresirane za hrvatsko tržište i siguran sam da će ovaj forum otvoriti našim poduzetnicima nove prilike", kazao je Tsiepas.
- Vjerujemo da će potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između naših komora pridonijeti većoj trgovinskoj razmjeni. Posebno se nadam da će pobuditi jači interes hrvatskih poduzetnika za grčko tržište jer se tamo otvaraju brojne prilike - izjavio je Stavros Georgakis, član Izvršnog odbora Atenske trgovinsko-industrijske komore.
Grčko gospodarstvo je u 2017. raslo za 1,4 posto. Izvoz Hrvatske u Grčku lani je iznosio 60 milijuna eura, a uvoz iz Grčke 84,6 milijuna eura. Njihovi najvažniji izvozni proizvodi u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom su obuća, agrumi i odjeća, dok se s našeg tržišta u Grčku izvozi šećer, željezni otpad, čarape, gnojiva i lijekovi.
Područja s najviše potencijala za poboljšanje suradnje su poljoprivreda, industrija hrane i pića, energetika, zaštita okoliša, brodogradnja, građevinarstvo i prometna infrastruktura. Tu je i nezaobilazni turizam, ali i mogućnost za zajednički nastup hrvatskih i grčkih poslovnih partnera na trećim tržištima. Poduzetnicima su predstavljene mogućnosti ulaganja u Hrvatsku i Grčku, a održani su i B2B razgovori predstavnika 18 hrvatskih i 14 grčkih kompanija iz područja poljoprivrede, prehrambene industrije i industrije pića, građevinske industrije, energetike.
Zdenka Rupčić
S hrvatskog tržišta u Grčku najviše se izveze šećera, željeznog otpada, čarapa, gnojiva i lijekova
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike