Ekonomija
GOLEM POTENCIJAL

Nautičari troše više od prosječnih turista
Objavljeno 19. listopada, 2018.
- Kroz nautiku možemo graditi i druge oblike turizma i izrasti u destinaciju cjelogodišnjeg turizma - rekao je Kovačević

Dnevna potrošnja nautičara u 2017. bila je od 126 eura po danu, što je 40 posto više od dnevne potrošnje prosječnog hrvatskog turista. Trećinu tog iznosa nautičari troše na ugostiteljske usluge, sport, zabavu i kulturu, što jasno govori da kroz nautiku možemo izgrađivati i sve druge oblike turizma i iz zemlje sezonskoga turizma izrasti u destinaciju cjelogodišnjeg turizma. Nautički turizam postaje najdinamičniji turistički proizvod i ima golem potencijal, ali trebamo vući mudre poteze kako bi ovo bila posljednja godina u kojoj bilježimo stagnaciju ili blagi pad od 1,2 posto u dolascima, istaknuo je potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvorenju HGK Dana nautike koji se održavaju u sklopu 20. Biograd Boat Showa.Osvrnuo se i na boravišnu pristojbu za nautičare, ali i na aktualni Zakon o pomorskom dobru: "Nautičkim turizmom ne bi se u budućnosti trebalo upravljati iz više ministarstava, državnih institucija i više jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ne smije biti žrtva institucionalne neusklađenosti i preklapanja", poručio je Kovačević te napomenuo da visina boravišnih pristojbi ne može biti rezultat administrativne matematike.
Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina govorio je o reformskom paketu turističkih zakona kojemu je cilj decentralizacija, profesionalizacija i doprinos ravnomjernom razvoju sustava turističkih zajednica.
- Što se tiče za samu nautiku značajnog Zakona o boravišnoj pristojbi, novim zakonom raspodjela prihoda od boravišne pristojbe pratit će kopneni model čime će 65 posto prihoda pripasti jedinicama lokale samouprave, 15 posto županijskim turističkim zajednicama, a preostalih 20 posto Glavnom uredu HTZ-a za aktivnosti promocije - istaknuo je Glavina.
Prema sadašnjem Zakonu o boravišnoj pristojbi, 50 posto sredstava raspoređuje se Glavnom uredu HTZ-a, 40 posto jedinicama lokalne samouprave i 10 posto za nacionalne parkove. Glavina je naglasio i kako će od 2020. godine županijske skupštine određivati visinu boravišne pristojbe, a ne Vlada kao do sada, što će pridonijeti daljnjoj decentralizaciji te jačanju razvojnog turističkog potencijala.
Državna tajnica za more iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac predstavila je novu zakonsku legislativu za nautički turizam i pomorstvo koja se odnosi na izmjene i dopune Zakona o lučkim kapetanijama, Zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika te Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.
- U razdoblju siječanj – rujan 2018. registrirano je više od 440.000 dolazaka te više od tri milijuna noćenja u nautičkom čarteru, što su brojke približno na razini prošlogodišnjih, dok su vodeća tržišta prema broju noćenja u nautičkom čarteru tradicionalno Njemačka i Austrija - istaknuo je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić. Hrvatska gospodarska komora ove godine drugi put organizira HGK Dane nautike. Zdenka Rupčić

Hrvatska u Quebecu proglašena turističkom destinacijom 2018.
Hrvatska je proglaštena turističkom destinacijom 2018. u izboru Udruženja putničkih agenata Quebeca (AAVQ), priopćila je Hrvatska turistička zajednica (HTZ). Hrvatska je proglašena najboljom destinacijom u konkurenciji Portugala, Meksika, Kube i Dominikanske Republike. "Potvrda je to odlične pozicije na tržištu Kanade, s kojeg smo ove godine ostvarili više od 170 tisuća dolazaka i 470 tisuća noćenja, u odnosu prema istom razdoblju lani to je 24 % više u dolascima i 18 % u noćenjima", izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike