Mozaik
SVJETSKI REKORD

Biciklom prešao obje Amerike u samo 84 dana
Objavljeno 18. listopada, 2018.
Austrijanac Michael Strasser otpedalirao je biciklom kroz 14 država američkih kontinenata

Nakon Afrike, ekstremni austrijski sportaš Michael Strasser osvojio je i obje Amerike, i to - biciklom! Strasser je objavio da je put od Aljaske na krajnjem sjeveru Sjeverne Amerike do Patagonije na jugu Južne Amerike, duži od 22 tisuće kilometara, prešao biciklom u samo 84 dana. Time je za pet dana potukao prethodni rekord, koji je postigao Britanac Dean Stott. Tridesetpetogodišnji Strasser na put je krenuo 23. srpnja u Prudhoe Bay na sjeveru Aljaske, a u utorak je stigao do mjesta Ushuaïa na jugu Argentine.


Austrijska agencija APA, koja je pratila rekordni doseg svoga sunarodnjaka, objavila je kako je Strasser prešao 22.642 kilometara u 84 dana, 11 sati i 50 minuta. Putovanje nazvano "Ice2Ice" Strasser je svladavao vozeći prosječno 268 kilometara na dan. Bicikliranje je prava muka, a za Strassera se danonoćno brinula ekipa koja ga je od početka do kraja pratila dvama vozilima. "Ni sam ne znam koliko sam puta pomislio odustati, ali nisam nikada imao plan B. Samo sam htio osvojiti taj svjetski rekord", objavio je biciklist. Prethodni rekord panameričke biciklističke staze koja prelazi preko 14 zemalja postavio je Škotlanđanin Dean Stott u 99 dana, 12 sati i 56 minuta.
U pojedinim dionicama Strasser je vozio bez prestanka i deset sati. Nakon silaska s bicikla pune ruke posla imali su fizioterapeuti koji su masažom tjerali mliječnu kiselinu iz umornih nogu austrijskog ekstremnog sportaša. Za njega je svakodnevno pripremana i posebna hrana, većinom tekuća s puno kalorija.
Michael Strasser već je ponosni nositelj afričkog rekorda iz 2017. kada je biciklom prešao put od Kaira do Capa u 34 dana, 11 sati i 10 minuta.
Milan Bugarić/Hina
Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike