Sport
BICIKLISTIČKA MOČVARA

Tour of Croatia "odpedalirala" posljednji krug
Objavljeno 18. listopada, 2018.
Međunarodni biciklistički savez (UCI) nedavno je objavio kalendar za 2019. godinu i u njemu nema utrke po Hrvatskoj - Tour of Croatia! Vrhunski sportski i turistički projekt "živio" je u našim krajevima četiri godine, sljedeće se trebalo voziti peto izdanje utrke, a veliko je pitanje hoće li ugledna svjetska biciklistička karavana uopće pohoditi Lijepu Našu i pedealirati od Slavonije kroz središnju Hrvatsku, po Istri i Dalmaciji. Utrke po Hrvatskoj za sada nema u svjetskom kalendaru, oni koji vode bitku kažu "bit će naknadno uvrštena." Daj Bože da bude, bila je predobra da tako neslavno završi.
UCI nije sam od sebe prekrižio utrku, nego je to posljedica svađe i višemjesečnih prepucavanja onih koji su Tour of Croatia smislili, doveli i uspješno organizirali - Vladimira Miholjevića i Ivana Črnjarića. Miholjevićev bivši poslovni suradnik Črnjarić i njegova tvrtka Thorax uz pomoć Hrvatskog biciklističkog saveza pokušavaju preuzeti utrku od dosadašnjeg organizatora, tvrtke Top Sports Event koja je u vlasništvu nekadašnjeg hrvatskog biciklista Vladimira Miholjevića. Prethodne četiri utrke bile su fantastično organizirane, taj sportsko-turistički projekt bio je vrlo gledan, a zbog nestvarnih i prelijepih kadrova nazvan je "Najljepša razglednica Hrvatske". Pokazalo se da cijela priča i nije tako lijepa, daleko od najljepše.
U ovoj zavrzlami svatko misli da je u pravu, da je on osmislio projekt i doveo utrku u Hrvatsku te polaže pravo na Tour of Croatia. Borba između "zaraćenih" strana se nastavlja, a za Hrvatsku je ovo još jedna sramota, jer eto i vodstvo UCI-ja je doznalo kakvi smo ljudi. Majstori od ničega stvoriti vrhunsko, ali isto tako i sve upropastiti. Napravimo nešto odlično, a onda krenemo uništavati. Doista nije bilo lako idejno započeti cijelu ovu sportsku priču, pa dovesti velika svjetska biciklistička imena, zatim kroz četiri godine stvoriti ugled i reputaciju utrke, na kraju krajeva kroz cijeli projekt i nešto zaraditi... I tu je bit cijele ove borbe. U rat za Tour of Croatia krenulo se možda zbog ega, manje vjerojatno zbog ljubavi prema sportu, najvjerojatnije zbog novca. Da se oko utrke ne vrti neka lova, teško bi ona koga zanimala, ovako, sad kad je već postavljena na noge, treba je preuzeti i nešto zaraditi. Miholjević je vrhunski odrađivao svoj posao, Črnjarić mu je u tome pomagao u prva tri izdanja, lani je preskočen u cijelom projektu, pa sad kaže kako je to njegovo "čedo" koje želi vratiti u svoje naručje. Usput, ni jedna utrka ne može se održati bez prihvaćanja Hrvatskog biciklističkog saveza, koji je već prihvatio prijavu Thoraxa, tvrtke u predstečajnoj nagodbi, kao novog organizatora Tour of Croatia. No, Miholjević ne odustaje i ljutito poručuje: "Umjesto da se bavim organizacijom utrke, moram se boriti za ono što je očigledno moje." Čija je utrka, teško je razlučiti. Na kraju bi lako mogla biti ničija. Najmanje hrvatska. Jer ako se za 2019. ne pojavi u kalendaru UCI-ja i neka možda treća arbitražna strana presiječe (potporu je utrka imala od HOO-a, Turističke zajednice, Državnog ureda za šport... nap.a) onda je vrlo vjerojatno kako je i Tour of Croatia "odpedalirala" svoj posljednji krug. I.Liović
Možda ste propustili...

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

Najčitanije iz rubrike