Osijek
UOČI 15. SAVJETOVANJA O OBUCI NEPLIVAČA

Vraća se obveza obuke učenika neplivača u osnovnim školama
Objavljeno 18. listopada, 2018.
U Državni pedagoški standard vratit će se obveza obuke neplivača u osnovne škole u Hrvatskoj. Poručeno je to jučer na predstavljanju završnih priprema za 15. Hrvatsko savjetovanje o obuci neplivača u organizaciji Hrvatskog saveza sportske rekreacije "Sport za sve" u prostorijama domaćina, GD Crvenog križa Osijek.
- Danas (četvrtak, nap. a.) Momir Karin, pomoćnik ministrice Ministarstva znanosti i obrazovanja, najavit će ono što je dogovoreno u MZO-u tijekom boravka delegacije Hrvatskog saveza sportske rekreacije "Sport za sve" i županijskog Crvenog križa. Bila je riječ o tome da se promjenom Državnog pedagoškog standarda koji slijedi vrati obveza obuke neplivača u škole, a što je ukinuto 2010. - pojasnio je Marko Đukić.
Da je obuku neplivača potrebno vratiti u škole složio se i prof. emeritus dr. sc. Vladimir Findak, predsjednik Organizacijskog odbora 15. Hrvatskog savjetovanja o obuci neplivača, te naglasio da je pitanje obuke neplivača dugoročna zadaća u strategiji razvoja sporta u Republici Hrvatskoj. Škola je, rekao je Findak, dužna svim učenicima tijekom osnovnoškolskog obrazovanja omogućiti poduku plivanja, a izbrisan dio Državnog pedagoškog standarda ugrozio je mlade živote.
Mirela Kalazić, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije, najavila je pilot-projekt za ovu školsku godinu, a vezan je za obuku učenika neplivača u školama Ernestinovo, Bilje te "Miroslav Krleža" i "Vladimir Nazor" u Čepinu, za što je izdvojeno 300.000 kuna.
I Grad Osijek prepoznao je važnost obuke.
- Kao Gradska uprava donijeli smo odluku da budemo korektiv u petim razredima. Obavljamo provjeru znanja plivanja za učenike u Osijeku, a djeca za koju se utvrdi da su neplivači upućuju se na besplatnu obuku plivanja koju financira Grad Osijek. Problem je u tome što je odaziv djece na besplatan tečaj plivanja mali i razmišljamo čak da organiziramo prijevoz te djece na obuku – rekao je Darko Dumančić, voditelj Odsjeka za sport Grada Osijeka.
Inače, tema savjetovanja koje počinje danas u Orahovici čimbenici su uspješnosti obuke neplivača. M. Mihelić
Pitanje obuke neplivača dugoročna je i vrlo važna zadaća u strategiji razvoja sporta u Republici Hrvatskoj
Najčitanije iz rubrike