Osijek
NESTAŠICA KRVI

Najveća je potražnja za krvnim grupama 0 i A
Objavljeno 18. listopada, 2018.
Potrošnja se ne može predvidjeti, a ljeti smo zalihe održavali dostatnima - kaže dr. Bošnjak

Apeli za dobrovoljnim darivanjem krvi, koje je Klinički zavod za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek upućivao tijekom ljeta, ipak nisu bili dovoljni da bi se osigurale dovoljne zalihe krvnih pripravaka i za aktualne mjesece.

Zbog povećane potrošnje krvnih pripravaka za transfundiranje bolesnika, Zavod, ali i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek uputilo je ovih dana poziv dobrovoljnim darivateljima krvi da daruju krv u Zavodu.Da stanje nije zadovoljavajuće, srećom još ni alarmantno, potvrdila je mr. sc. Bojana Bošnjak, spec. transfuziolog u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek, dodajući da su promjene u količini odnosno zalihi krvnih pripravaka potpuno nepredvidive.- Teško je predvidjeti kakva će biti potrošnja krvnih pripravaka. Činjenica je da smo ljetne mjesece prošli tako da smo održavali zalihe dostatnima. Kad se sa zalihama krvi nalazite na razini koja omogućuje svakodnevni rad, možete očekivati da će se svakoga tjedna dogoditi smanjenje zaliha što se kod nas sad događa – pojašnjava naša sugovornica. Iako kaže kako još uvijek nije došlo do krize koja traži zaustavljanje izdavanja krvnih pripavaka, a što za sobom može povući i odgodu operativnih programa, dr. Bošnjak kaže da nisu daleko od toga. Kad bi se, hipotetički rečeno, dogodila kakva prometna nesreća s više unesrećenih osoba, zalihe krvnih pripravaka znatno bi se smanjile.U trenutnom apelu Zavoda, ali i GD-a Crveni križ, stoji kako se na dobrovoljno darivanje pozivaju darivatelji krvnih grupa 0 i A. Dr. Bošnjak naglašava da je time naglašena posebna nestašica tih dvaju krvnih grupa, jer su pacijenti najčešće upravo krvnih grupa 0 i A.- Dakako, dobro su nam došli dobrovoljni davatelji i ostalih krvnih grupa - poručila je dr. Bošnjak.
Marija Mihelić
Kada i gdje možete darivati krv?
U prostoru suterena zgrade Ginekologije u sklopu Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek, dobrovoljni darivatelji krvi mogu dati krv prema sljedećem rasporedu: ponedjeljkom i petkom krv se može dati u vremenu od 7.30 do 14.30 sati, a utorkom i četvrtkom u vremenu od 12 do 19 sati. Srijedom je darivanje krvi omogućeno gotovo cijeli dan, odnosno u vremenu od 7.30 do 18.30 sati.

- Dok nismo u pojačanom apelu, ne radimo izvan radnog vremena. Po Slavoniji i Baranji svakodnevno se održavaju terenski obilasci naše ekipe, a Osječanima je na raspolaganju Zavod u navedeno vrijeme - kaže dr. Bošnjak.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike