Osijek
12. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Vrkić: Gradski dug smanjen
je s 400 na 200 milijuna kuna
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Najviše polemike bilo je oko troškova Piližotina putovanja u Kinu i objave osobnih podataka kandidata za porotnike

Duže od sedam sati trajala je jučer 12. sjednica Gradskoga vijeća, za koju je pripremljeno oko 3000 stranica materijala za raspravu. Među 25 točaka dnevnoga reda našlo se i izvješće o radu gradonačelnika u prvih šest mjeseci ove godine. Ivan Vrkić pohvalio se kako je u odnosu prema prethodnih pet godina dug Grada Osijeka smanjen s 400 na 200 milijuna kuna.


Usvojena je i odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti na području grada Osijeka najavljenih za 9. prosinca. Usvojena su i izvješća o poslovanju 15 trgovačkih društava u prošloj godini, koja su u vlasništvu ili većinskom vlasništvu Grada - među njima i Vodovoda, koji je 2017. završio s minusom od 37 milijuna kuna. Direktor Ivan Jukić ponovio je da je glavnim dijelom riječ o izvanrednim rashodima (tuženja s Tvornicom šećera, zbog koje je vraćeno 20 milijuna kuna) te da Vodovod nema gubitaka iz operativnog poslovanja, nego dapače dobit. Vrkić je izvijestio i kako je dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za zamjenu zemljišta s Poljoprivrednim institutom, čime je napravljen korak ka konačnoj realizaciji strateški važnog projekta, izgradnje IT parka. No najzanimljivija točka bila su zastupnička pitanja i prijedlozi - najviše ih je, naravno, stiglo od oporbe iz redova Kluba vijećnika HDZ-a.
Gradonačelnika je osobno uvrijedio natpis na majici u kojoj se na sjednici pojavio Milan Opačak (HDZ). Zbog nedavnog ukidanja neisplative linije Opačak se na majici upitao "Tko je ukrao tramvaj u Josipovcu?", a Vrkić je kazao da je time uperio prst u njega, konstatiravši da ga je na taj način prozvao lopovom. Opačka je zanimalo i koliko porezne obveznike koštaju službena putovanja dužnosnika gradske uprave, konkretno, ono aktualno dogradonačelnika Borisa Piližote (SDP) u Kinu i nedavno u Izrael i Australiju te koje koristi Grad ima od njih. Pročelnik gradonačelnikova ureda Željko Lončar rekao je kako je Grad platio 10.000 kuna zrakoplovnu kartu za Piližotu, a ostale troškove snosili su Kinezi. Nezadovoljan tim odgovorom, Opačak je zatražio ukupan iznos dnevnica svih koji su putovali u Kinu o trošku Grada.
Sanda Pašuld (HDZ) upitala je zašto su osobni podatci 124 kandidata za suce porotnike sudova u Osijeku bili javno dostupni na stranicama Grada - riječ je o preslikama osobnih iskaznica, OIB-u, broju telefona. Tvrdi da je prekršena Uredba o zaštiti osobnih podataka, ali i prijašnji Zakon o zaštiti osobnih podataka. Upozorila je na opasnosti koje mogu proizići iz objave takve vrste podataka - zlouporabe podataka i krađe identiteta, ali i moguće tužbe protiv Grada. Zatražila je zato da iz gradske uprave sve kandidate izvijeste o tome da su njihovi osobni podatci bili javno dostupni.
Na pitanje vijećnika Vinka Kuduza (zamjena za Dragu Šubarića - HDZ) o objavi detalja oko organizacije adventa Vrkić odgovara da su završene pripreme te da će se za koji dan sve znati. Zatražio je Kuduz i pokretanje edukacije djece u školama u suradnji Grada, zdravstva i policije o opasnostima konzumacije osvježivača zraka te naišao na Vrkićevo odobravanje.
​Kristijan Šimičić (Biraj Bolje) izrazio je zadovoljstvo mogućnošću uvođenja internih vodomjera u zgrade, no upozorava na poblem prijave stvarnog stanja potrošnje hladne vode. Direktor Vodovoda Jukić kazao je da će uskoro predstaviti projekt informatizacije potrošnje vode za korisnike - na dnevnoj i mjesečnoj bazi građani će potrošnju moći pratiti na mobitelima i računalima. Bilo je tu još mnogo prijedloga i primjedbi, primjerice, na račun Unikoma vezano uz lošu čistoću u centru grada i Ukopa zbog vremena pokopa ljeti.
Jasenka Pejaković
SVE BESPLATNO ZA DAN GRADA
Marin Babić (HNS) zatražio je od gradonačelnika Vrkića da u povodu Dana grada (2. prosinca) počasti sugrađane besplatnim sadržajima ustanova u gradskoj nadležnosti. Vrkić je prihvatio incijativu, a Osječani će se, obećao je Vrkić, na Dan grada besplatno kupati, posjetiti Zoološki vrt, otići u kazalište, voziti se gradskim prijevozom. "Sve što je u sustavu Grada, bit će toga dana besplatno za građane", kazao je Vrkić.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike