Kultura
NASTAVAK JUBILARNE 10. LIKOVNE KOLONIJE "TVRĐA" U OSIJEKU

Ove godine bit će završen dalmatinski, a iduće će početi slavonski mural
Objavljeno 18. listopada, 2018.
OSIJEK
Na terasi pokraj Bastiona u Tvrđi s pogledom na Dravu ugodno je jesensko vrijeme omogućilo nastavak Likovne kolonije "Tvrđa", koja svake godine u ljetnim mjesecima okuplja slikare i kipare, ali i prijatelje kolonije iz Osijeka i okolice, Osječko-baranjske županije, drugih dijelova Hrvatske, ali i susjednih zemalja.
Uz tople zrake sunca opet su se okupili Rozvelt Kapović Dodo, Saša Sermek, Željko Ašperger te organizatori i voditelji Kolonije Darko Jovanović i Igor Vrandečić. Tridesetak djela nastalih tijekom ove, već desete, kolonije ponovo će biti darovano u humanitarne svrhe, ali tek nakon nastavka kolonije 2019. godine. Ove su godine dio vremena sudionici obnavljali terasu, jer su daske nakon jednog desetljeća postale opasne za hodanje po njima. Zbog toga su sve zamijenjene novima te zaštićene od kiše i ostalih oborina.
Među ovogodišnjim djelima može se zapaziti jedno veliko iznenađenje. Naime, osnivač Kolonije Igor Vrandečić odmaknuo se od svoje fikcije podmorskim motivima, pa sada slika i cvijeće, krugove i krila, Darko Jovanović ovaj je put dao svoje viđenje poznate osječke "Grupe građana" sa stedišnjeg osječkog trga, a Rozvelt Kapović Dodo uz reljefnu hobotnicu naslikao je slikarskom špahtlicom (lopaticom) koloristički vrlo efektnu sliku - raznobojno cvijeće u vazi. Zanimljiva je i tehnika Željka Ašpergera nazvana grattage. Nakon nanošenja osnovnih boja, slika se premazuje crnom, a tada se grebanjem te crne boje dobiva slika neobičnog, ali vrlo prihvatljivog izgleda. Upravo on sa Sašom Sermekom čini mlađu generaciju osječkih slikara koji rado dolaze na koloniju, a kojih se iduće godine očekuje još više.
Nakon deset godina mural na jednom od dugih zidova terase gotovo je završen. Prema planu autora, ako omoguće vremenske prilike, na krajnjoj desnoj strani trebala bi se uskoro nalaziti dalmatinska kamena kućica. Ona bi s magarcem i puletom, maslinom, suhozidom, valovima, čamcem na popravku na obali i udaljenim planinama završavala taj desetogodišnji dalmatinski mural. No, priči tu nije kraj jer nagodinu na suprotnom, također dugom zidu trebao bi početi slavonski mural.
Sudionici ovogodišnje Kolonije bili su i na radnom gostovanju. Na unutrašnjim zidovima cafe-bara "K topu" naslikali su četiri prizora iz Tvrđe u kojoj se taj bar nalazi.
Kao i svake godine, pomoć u organizaciji Kolonije dali su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija te donatori i prijatelji. D. Kć.
Tridesetak djela nastalih tijekom ove, već desete, kolonije ponovo će biti darovano u humanitarne svrhe
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike