Dome slatki dome
POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres
Objavljeno 18. listopada, 2018.
U jedinstvenoj klinici u Londonu, sudionici su mazili štence raznih pasmina

Ako vam je život i posao stresan, rješenje je jednostavno - nabavite havanezera! Ti se mali psići još nazivaju "velcro", jer su vrlo privrženi i "prilijepe" se na vlasnika. U nedavno provedenom britanskom istraživanju upravo su se havanezeri, između nekoliko pasmina pasa, pokazali kao nabolji za smanjenje stresa, piše britanski Daily Mail. Studiju je proveo britanski Kinološki klub u klinici za stresirane londonske rukovoditelje. Mjerili su otkucaje srca i sposobnost kognitivna mišljenja kod pacijenata, a oni koji su proveli vrijeme s četveromjesečnim štenetom havanezera pokazali su najveće smanjenje razine stresa.


Psihologinja Sophie Hall, sa sveučilišta u Lincolnu, koja je nadzirala razine stresa kod sudionika ovog istraživanja u klinici u Londonu rekla je: "Smirujući efekti posjedovanja psa dobro su poznati, i to se još jednom potvrdilo ovim istraživanjem. Broj otkucaja srca se smanjio i reakcije onih koji su sudjelovali u tom istraživanju pokazuju pozitivan utjecaj na razinu stresa."
Ovu su jedinstvenu kliniku, koju vodi kinološki klub, među ostalima, posjetili jedan policajac, dva djelatnika u osiguravajućim kućama i londonska babica.
Svakoj od tih osoba razina stresa izmjerena je prije druženja sa štencima, a tu je bila čivava, zlatni retriver, koker-španijel, eurasier i havanezer.
Svakom je dan i zadatak rješavanja zagonetke prije i nakon igre sa štencima kako bi se izmjerile kognitivne funkcije i razina produktivnosti. Glasnogovornica Kinološkog kluba, Heidi Ancell-Day, izjavila je: "Svi su štenci djelovali smirujuće. Mnogi ljudi danas imaju stresne poslove, i neovisno o tome radite li u gradu ili izvan njega, stres je moguće smanjiti provodeći vrijeme sa štencima. Najbolji rezultati bili su kod onih koji su vrijeme proveli s havanezerom, i čini se da je upravo havanezer djelovao najopuštajuće. To je divna pasmina koju mnogi obožavaju zbog duge svilene dlake i prave je veličine za maženje. Zato ih i nazivaju ‘‘velcro‘‘ psići, jer se jako vole priljubiti uz vlasnika"
Kliniku je posjetio i veliki ljubitelj pasa i nekadašnji trkač Iwan Thomas koji je rekao: "Testirali smo otkucaje srca i trebali smo riješiti križaljku prije i nakon maženja s psićima i bilo je odlično. Doista se ljudima pokazalo kakav prekrasan umirujući efekt ima pas na stil života. "
Sinead McDermott, 44 godišnja babica kazala je da je svake godine odlazila u posjet baki i djedu u Irsku koji su imali irske setere i labradore i igra s njima djelovala je vrlo umirujuće. Svim sudionicima u klinici koji su mazili pse smanjio se broj otkucaja srca. "Nisam mogao vjerovati koliko zapravo pozitivno djeluje vrijeme provedeno sa štenetom. Jednostavno zaboravite na sve brige", kazao je Ian MacIver, koji radi u osiguravajućem društvu. J.Kn.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike