Novosti
HEROJ TRPINJSKE CESTE

Blagi Zadri ne treba mit jer ima istinu i činjenice
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Pogibija Blage Zadre i Alfreda Hilla 1991. značila je golemi gubitak, no njihov je trag dubok i prepoznat, rekao je Penava

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, svetom misom zadušnicom u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju i prigodnim programom pod nazivom "Heroj Trpinjske ceste" u utorak je obilježena 27. godišnjica tragične pogibije general-bojnika Blage Zadre. Položeni su i vijenci na grob bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika samostalne satnije Vojne policije 204. vukovarske brigade.


Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako je Blago Zadro simbol Domovinskog rata, junaštva, hrabrosti, odlučnosti i morala.
"To su prave poštene vrijednosti i današnja je Hrvatska vojska prožeta upravo tim simbolima Domovinskoga rata. Drago mi je što Zapovjedno-stožerna škola nosi njegovo ime, a nastavno središte Vojne policije nosi ime drugoga junaka, Alfreda Hilla. Hrvatska je vojska povezana s Vukovarom, koji je simbol junaštva obrane i drago mi je što današnji časnici na tim primjerima vide kako se daje za domovinu", rekao je Krstičević.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava poručio je kako su Zadro i Hill junaci obrane Vukovara i Republike Hrvatske.
"Njihova je pogibija 1991. godine značila golemi gubitak, usudio bih se reći, u dva dijela grada najizloženija neprijateljskom pritisku, Trpinjskoj cesti i Sajmištu. Njihovim je gubitkom bio poljuljan duh suboraca, dok se nisu konsolidirali", izjavio je Penava te naglasio kako se okupljanjem na obljetnicu njihove pogibije šalje poruka kako je njihov trag dubok i prepoznat.
Stanko Zadro, Blagin brat, rekao je kako Blagu pamti kao običnog, hrabrog, buntovnog čovjeka koji je branio hrvatski identitet i svoje svjetonazore te branio običaje i čuvao obitelj.
"Njemu ne treba mit jer ima istinu i činjenice. Istinski je domoljub koji je dao život za svoja uvjerenja", izjavio je Stanko Zadro.
Staša Hill, Alfredova kći, imala je samo pet godina kada joj je otac poginuo. Stoga je o njegovoj hrabrosti i žrtvi najviše doznala od njegovih suboraca. Navela je kako se u Vukovaru uglavnom okupljaju samo na tužnim obljetnicama, no grad zaslužuje puno više.
Legendarni zapovjednik obrane Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro zbog iznimnih je organizacijskih sposobnosti i hrabrosti tijekom bitke za Vukovar preuzeo zapovijedanje obranom Borova naselja. Pod njegovim je vodstvom na Trpinjskoj cesti uništeno na desetke neprijateljskih tenkova te je zbog toga stekla naziv "groblje tenkova". Poginuo je 16. listopada 1991., a njegovi su posmrtni ostatci ekshumirani u ljeto 1998. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na Novom vukovarskom groblju. Zbog njegova doprinosa obrani Vukovara činom general-bojnika posthumno ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.
Dragana Korpoš
Krstičević bez komentara o prosvjedu
Penava je rekao kako su okupljeni na subotnjem prosvjedu u Vukovaru odaslali poruku da na loš rad institucija neće pristati. "Treba ih potaknuti i osnažiti kako bi konačno imali rezultate. Kada već nismo prije 25 godina, hajdemo ta pitanja riješiti što prije", izjavio je i naglasio kako pritisak na institucije mora biti kontinuiran kako bi odradile svoj posao i donijele mir u obitelji čijih članova više nema.

Krstičević nije komentirao prosvjed, rekavši kako je u fokusu njegova dolaska u Vukovar obilježavanje godišnjice Zadrine pogibije.
Stanko Zadro

brat Blage Zadre

Blago Zadro bio je običan i hrabar čovjek koji je branio hrvatski identitet i svoje svjetonazore te čuvao obitelj, a braneći Vukovar kao istinski domoljub dao je život za svoja uvjerenja.