Novosti
IZLAZE IZ VLASNIČKE STRUKTURE?

Advent se priprema za prodaju Addiko banke
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Investicijska grupa Advent počinje s pripremama početne javne ponude dionica ili prodaje austrijske banke Addiko sa sjedištem u Beču, kazali su izvori za Reuters. Prema njima, Advent radi s američkim investicijskim bankama Goldman Sachs i Citi na pripremi izlaska iz vlasničke strukture banke, a proces će u prvom redu biti fokusiran na mogućnost uvrštenja bankinih dionica u burzovnu kotaciju, omogućujući ujedno kupcima podnošenje ponude za kupnju.
U Adventu i Goldman Sachsu nisu željeli komentirati tu informaciju, a dužnosnici Citija nisu odmah bili dostupni za komentar.
Jedan od upućenih izvora kazao je u ponedjeljak za Reuters da je knjigovodstvena vrijednost Addika oko 850 milijuna eura, navodeći kao mogući datum IPO-a odnosno prodaje iduću godinu. Nije poznato koju će cijenu prodavač tražiti, napominje Reuters, dodajući da se europske banke slične veličine prodaju u prosjeku za oko 85 posto knjigovodstvene vrijednosti. Očekuje se da će potencijalni investitori radi procjene vrijednosti Addika pozorno pratiti IPO Nove ljubljanske banke koja je jučer zajedno sa Slovenskim državnim holdingom kao predstavnikom vlasnika najavila namjeru prodaje većinskog paketa dionica do kraja ove godine preko inicijalne javne ponude dionica. Moguća bi im smjernica moglo biti i prošlogodišnje Cerberusovo uvrštenje u burzovnu kotaciju dionica austrijske banke Bawag. Trenutačno se njima trguje po knjigovodstvenoj vrijednosti.H
Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura