Osijek
NEOBIČAN VATRENI GRM

Crvena kurika uljepšala promenadu
Objavljeno 16. listopada, 2018.
I onaj tko ovih dana nije namjeravao prošetati osječkom promenadom, onuda je prošao kako bi izbliza vidio neobičan crveni grm posađen na nekoliko lokacija duž promenade. Društvene mreže „preplavile“ su fotografije ispred "vatrenoga grma" koji svojom neobičnom i intenzivnom crvenom bojom privlači pozornost svih generacija. Čak i nakon što je prošlo određeno vrijeme otkako je grm zasjao u svojoj ljepoti, nije izgubio na šarmu - lišće je još uvijek jednako primamljivo i ističe se među brojnim uobičajeno zelenim grmljem. Zanimljivo je da se o tome grmu vrlo malo zna, i mnogi se pitaju o kakvoj je vrsti riječ. Kako doznajemo od voditelja RJ Zelenilo osječkog Unikoma, to je krilata kurika koja svojom žarkocrvenom bojom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
- Taj grm posadili smo na nekoliko mjesta i to s obje strane Drave - pokraj Bastiona i s druge strane od mosta prema Zoološkom vrtu. Posađen je još u vrijeme radova na obnovi promenade i u listopadu je krilata kurika najatraktivnija zbog svoje intenzivne boje - pojašnjava Giesler, dodajući da se boja lista ovog neobičnoga grma zadržava oko mjesec dana. Zanimljivo je da krilata kurika nije uočljiva tijekom godine, nego samo u listopadu, odnosno studenome, kad je njezina boja najintenzivnija. Riječ je o otpornoj biljci koja bez problema podnosi i visoke i niske temperature.
Inače, na ostalim dijelovima promenade, ali i na brojnim mjestima u gradu, Unikom obično sadi trajnice. Neke se moraju obnavljati, a one koje se pokažu dobrima ponovno pronalaze mjesto u nekom od osječkih parkova. Moramo se složiti da cvijeće općenito privlači pozornost, no krilata kurika ovih je dana zasjenila sve ostale.
Neovisno o lijepome vremenu kakvo se predviđa još u sljedećem razdoblju, Giesler kaže da će Osječani još uživati u ljepoti ovog nesvakidašnjeg atraktivnoga grma. M. Mihelić
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike