Osijek
EDUKACIJSKI LETCI UZ RAČUN ZA PRIČUVU

Građani mogu utjecati na smanjenje broja štakora
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Pojedinci smatraju da će se dojave zloupotrijebiti, u Gradu opovrgavaju tu mogućnost i kažu da se svaka dojava provjerava

Vezani članci

POČELA JESENSKA DERATIZACIJA NA PODRUČJU CIJELOGA GRADA

Zabilježeno 30-ak dojava građana o pojavi štakora, na Sjenjaku bolje stanje

Pojava štakora na Sjenjaku čija je prekobrojnost prije nešto više od mjesec dana punila novinske stupce, polučila je zajedničke akcije nadležnih službi kako bi se glodavcima što učinkovitije stalo na kraj. Jedna od metoda je i edukacija građana o tome da ne smiju ostavljati hranu na javnim površinama, a na što ovih dana dodatno upućuju letci koje je izdao Zavod za stanovanje. Uz upute Unikoma o tome kako spriječiti navalu štakora i to na način da se pažljivo i pravilno odlaže otpad, odnosno Vodovoda o nadležnosti nad kanalizacijskim otvorima, Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koji pojašnjavaju utjecaj na pojavu glodavaca u okolišu, ali i korisnim informacijama za slučajeve najezde glodavaca, tu su i upute Odsjeka komunalnog redarstva gdje se naglašava da je na javnim površinama zabranjeno ostavljanje hrane i hranjenje životinja.


Međutim, letci koje su građani dobili u poštanske sandučiće zajedno s aktualnim računom za pričuvu, razljutili su određen, srećom, manji broj građana. Naime, iako se brojni stanovnici brinu zbog pojave štakora čini se da to ne uzrujava određene udruge za prava životinja koje se protive zabrani ostavljanja hrane na otvorenom. Također, neki smatraju da će na dežurnom telefonu Odsjeka za dojavu građana biti zloupotreba između susjeda, to više što se, kako stoji u letku, sve dojave provjeravaju.
Bude i lažnih dojava, to je istina, no upravo zato sve provjeravamo. Svaki poziv na dežurni telefon evidentira se u dežurnu knjigu i komunalni redari pregledavaju dojave te u sljedećim danima provjeravaju njihovu utemeljenost. Ako su dojave utemeljene, građane se upozorava, no ako nisu nema postupanja ni ikakvih mjera – otklanja svaku sumnju Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka. Ipak, nakon osnovane sumnje da netko baca, odnosno ostavlja hranu na javnim površinama, prema Odluci o komunalnom redu bit će kažnjen s 1000 kuna.
Dodajmo tome da se na letku detaljno pojašnjava kako građani utječu na pojavu glodavaca u okolišu. Uz važnost kvalitetne izvedbe temelja objekta, tu je i obveza zatvaranja svih pukotina na ulaznim vratima kroz koje bi se mogli provući štetni glodavci. Naglašena je i važnost okoliša oko objekta budući da se štakori i miševi vole zadržavati u grmlju i puzajućim biljkama. Iz Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju i da se uskladištena hrana treba preslagivati i povremeno kontrolirati. U Unikomu naglašavaju da su građani dužni prati spremnike za otpad, a prema potrebi ih i dezinficirati. Ako građani traže da to učine djelatnici Unikoma, bit će im to učinjeno, ali uz naplatu.
- Skupljeni i odložen komunalni otpad mora se nalaziti u spremniku koji prilikom pražnjenja mora biti zatvoren. Zabranjeno je oštećivati spremnike, u njih ulijevati tekućinu, bacati žeravicu ili vruć pepeo, odnosno životinjske ostatke ili građevinski otpad, krupnu ambalažu, opasni otpad ili kućni namještaj - stoji u uputama Unikoma, kao i upozorenje da je zabranjeno odlaganje svih vrsta otpada uz spremnike, odnosno u nestandardizirane spremnike, kutije, ili kakvu drugu ambalažu.
Naposljetku, Zavod za stanovanje kao izdavač letka upozorava na činjenicu da je ključni razlog zadržavanja štakora, ali i njihova dolaska - ljudska nepažnja. Za posljedicu donosi pojačano razmnožavanje glodavaca u većim stambenim naseljima, u podrumima zgrada, unutar sustava odvodnje, u jamama uz vodovodne cijevi, kao i u dvorištima uz domaće životinje, kao i kućne ljubimce. Kako do svega toga ne bi došlo, nadležne službe upozoravaju na nužnost čuvanja okoliša kako bi se brojnost štakora svela na najmanju moguću mjeru. Još jednom valja podsjetiti na riječi Romana Kristića, pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, koji kaže da nema te deratizacije koja će bez čuvanja okoliša od strane građana spriječiti pojavu glodavaca.
Marija Mihelić
Komunalne redare zovite na 229-125!
Uz upute na letku su otisnuti i brojevi službi, no telefonski broj za dojavu Odsjeku komunalnog redarstva nije točan!

- Nakon što je Zavod otiskao letke, nisam imao uvid u njih, pa nisam na vrijeme uočio pogrešku - rekao je Šiškić, dodajući kako ne vjeruje da će se zbog ove pogreške tiskati novi letci. Ispravan broj telefona za dojavu Odsjeku glasi 229-125.

Dojave ostalim službama mogu se obaviti na brojeve 330-100 (Vodovod), 225-721(Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije), 209-700 (Zavod za stanovanje), i 374-212 (Unikom).
Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike