Osijek
MOĆNI KEKS NASTAJE U PROJEKTU "SNACK TAKE A BREAK"

Novi proizvod tvrtke Pannonian Grain namijenjen prvenstveno najmlađima
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Peto izdanje natječaja Moj Zaba Start donijelo je u finalu zbilja inovativne projekte koji se do 19. listopada bore u tri kategorije - poduzetništva, kulture i znanosti, te društva, u kojima će naposljetku najbolje ideje odnijeti nagrade u vrijednosti od 120.000, 100.000 i 80.000 kuna. Kako je to odlična prilika za realizaciju novih ideja dokazuje i 400 prijava koje su pristizale od lipnja iz cijele Republike Hrvatske, a naposljetku je samo 30 najboljih projekata ušlo u finalni krug. Među njima, u kategoriji poduzetništva, pronašao se samo jedan projekt iz Osijeka, koji će za krajnju pobjedu morati nadmašiti ideje poput prijenosne prirodne rasvjete, pametne ležaljke za sunčanje, inovativnih bicikala i natikača, izvrsnih medicinskih pomagala, kao i zanimljivih mobilnih aplikacija. No, Zdenka Šalić, osnivačica i direktorica tvrtke Pannonian Grain d.o.o., vjeruje u uspjeh svog dalekosežnog projekta pod nazivom "Snack Take a Break", u sklopu kojega će se stvarati suho prešani, stopostotni prirodni keksi.
- Mi se inicijalno bavimo proizvodnjom hladno prešanih ulja od lješnjaka, lana, konoplje i suncokreta, pri čijoj preradi, kao nusproizvod, nastaju nutritivno brašno i proteini. Budući da tijekom prerade ne želimo bacati ništa, shvatili smo kako u svojevrsnoj trećoj fazi nastaje i talog, koji se može iskoristiti za proizvodnju dehidriranih keksa – objašnjava Zdenka Šalić u središtu Pannonian Graina u BIOS poduzetničkom inkubatoru, gdje je prošle godine i nastala konkretna ideja o moćnim keksima. Naime, to je nutritivno bogata namirnica, koja za razliku od sličnih proizvoda na tržištu ne sadrži umjetne šećere i boje, kao ni pojačivače okusa, a proizvodi se jednostavnom dehidracijom, bez pečenja. Šalić ističe kako je cijelu ideju podržao i osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet, prvenstveno uvaženi profesor Jovica Hardi, koji je naposljetku svojim znanjem pomogao i u kreiranju samog proizvoda.
- Prvotni je plan ovog projekta, nakon dobivanja financijskih sredstava i značajnije proizvodnje, ponuditi naše ukusne moćne kekse najmlađima, odnosno vrtićima Osječko-baranjske županije, koji najviše mogu profitirati od njihovih nutritivnih vrijednosti. Također, možda je i najveća posebnost "Snack Take a Break" u tome da će u njega biti uključeni mali proizvođači "ekskluzivnijih" poljoprivrenih kultura poput lješnjaka, lana i suncokreta iz cijele istočne Hrvatske, čime ćemo naposljetku pridonijeti rastu i razvoju naše regije – otkriva direktorica Pannonian Graina, hvalevrijednog obiteljskog projekta na kojemu je trenutačno zaposleno dvoje ljudi.
Za kraj, marljiva Zdenka Šalić naglašava kako je od osnutka tvrtke, 2015. godine, bilo mnogo izazova u poslovanju, ali uz naporan rad i usavršavanje proizvoda, naposljetku je uspjela stvoriti razne vrste ekstra djevičanskog ulja, koje se koristi u kozmetici, ali i posebnog brašna, omiljenog u proizvodnji poslastica. Stoga se nada da će i moćni, ukusni i zdravi keksi pronaći svoju primjenu u prehrani najmlađih, ali i svih onih koji njeguju zdrav način života. M.Mandić
400

prijava bilo je na natječaju petog izdanja Moj Zaba Start
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike