Kultura
POČELI 14. DANI VINKOVAČKOG OGRANKA MATICE HRVATSKE

U fokusu obljetnice uglednih Vinkovčana
Objavljeno 17. listopada, 2018.
VINKOVCI - U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, predavanjem Život i djelo Josipa Kozarca prof. Višnje Sorčik, iz vinkovačke Gimnazije, započeli su 14. dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
- Manifestacijom nastojimo intenzivirati svoje djelovanje organizirajući različite književne, likovne, glazbene, filmske i druge kulturne događaje, a sve zbog približavanja Matice građanima kako bismo ih potaknuli da se i sami uključe i daju svoj doprinos razvitku i unaprjeđenju hrvatske kulture - rekao je Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Najavljujući bogat program ovogodišnjih Dana, posebice je izdvojio obljetnice uglednih Vinkovčana.
U programu otvorenja sudjelovali su i učenici vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, Srednje strukovne škole te Glazbene škole Josipa Runjanina. Prof. Ivana Petričević govorila je o književnom radu Josipa Kozarca.. M.Ko.
PORTRETI ČETIRI ZASLUŽNIKA
Bit će govora o Josipu Kozarcu, jednom od najvećih književnika hrvatskoga realizma, skladatelju Josipu Runjaninu koji je uglazbio hrvatsku himnu, Josipu Brunšmidtu, prvom profesoru arheologije na zagrebačkom Sveučilištu i ravnatelju Arheološkog muzeja Zagreb te Stojanu Dimitrijeviću, koji se bavio izučavanjem prapovijesnih kultura, a rezultat je njegova rada karta povijesnih lokaliteta u sjevernoj Hrvatskoj.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike