Kultura
VEČERAS U OSIJEKU PROMOCIJA KNJIGE "OSJEČKI LONG, LONG PLAY"

Kostelnik nas glazbom vraća nekoliko desetljeća unatrag
Objavljeno 17. listopada, 2018.
OSIJEK - U osječkoj knjižari Nova na Trgu Ante Starčevića večeras (srijeda, 17. listopada) u 19 sati bit će promovirana knjiga Branka Kostelnika "Osječki long, long play", čiji je tekst bio predložak za rock-melodramu, koju je premijerno izvelo u sklopu ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture osječko Hrvatsko narodno kazalište. Ta je predstava u režiji Osječanina Saše Anočića već sada hit ovogodišnje kazališne sezone, a može se pogledati i ovih dana na sceni HNK-a Osijek.
Uz autora, o knjizi će govoriti Zoran Predin, kantautor, pjevač, skladatelj i pjesnik iz Ljubljane, vođa kultnog sastava Lačni Franz. Zoran Čutura, novinar i kolumnist, bivši košarkaški reprezentativac i košarkaš Cibone, osječka glumica Sandra Lončarić te Davor Špišić, dramaturg predstave, koju je na scenu postavio HNK Osijek. Za glazbu iz dobrih starih vremena te će se večeri pobrinuti DJ Lux i DJ Ljupko.
"Druženje s dragim mi Osječanima nije zamišljeno samo kao promocija moje knjige nego kao popkulturni događaj s prisjećanjima na dane o kojima govori knjiga i predstava. U mojoj knjizi, čiji je izdavač Društvo za istraživanje popularne kulture Zagreb, prvobitni je tekst koji je poslužio našim Osječanima - dramaturgu Davoru Špišiću i redatelju Saši Anočiću za izvedbu na kazališnoj sceni, pa se u nekim dijelovima predstava razlikuje od originalnog teksta. Možda će to baš nekoga zainteresirati da usporedi knjigu i predstavu. Posebice se to odnosi na Osječane koji su proživjeli te događaje ili ih prepričavali tijekom šetnje popularnim Korzom", rekao je uoči predstavljanja autor knjige, publicist i multimedijalni djelatnik Branko Kostelnik, koji za sebe kaže da je i Osječanin na privremenom radu u Zagrebu.
U uvodu knjige tekst je Davora Špišića, a potom je, kao predgovor, autorova poema u prvom licu pod nazivom "Nebo nad Osijekom". U knjizi su umjetničke crno-bijele fotografije poznatih osječkih fotografa Zorana Jaćimovića, Željka Lončara i Gorana Pichlera snimljene prije trideset i više godina. Tako se u knjizi nalazi portret osječkog pjesnika i boema Saše Benčeka, mlado glumačko lice Velimira Čokljata, snimci s nastupa kultne Kostelnikove grupe Roderick, ali i razni motivi s osječkih ulica - izlozi, pločnici, parkovi.... Dizajnerski knjigu je, prema Kostelnikovim riječima, divno uredila dizajnerica Miranda Herceg.
Kraj knjige prava je riznica osječkih starih izraza, od kojih su se poneki zadržali i do danas. Iako se većina sredovječnih Osječana sjeća značenja "dumine", "butre" ili "treske", poneki će osječki izrazi stari četrdesetak ili više godine s objašnjenjima podsjetiti i razveseliti čitatelje. Mlađi će doznati kojim su posebnim osječkim izmišljenicama komunicirali njihove majke, očevi, pa i bake i djedovi.
"Nadam se da će susret s najzanimnjivijim predstavnicima popkulturne scene, s kojima me veže prijateljstvo i poslovna suradnja, zadovoljiti Osječane koji odluče ovu ugodnu osječku jesensku večer provesti s nama. Za velikog slovenskog kantautora Predina mnogi će reći da je nasljednik najvećeg kantautora naših prostora - Arsena Dedića, a, sada novinara i kolumnista, Zorana Čuture ljubitelji sporta sjećaju se kao sjajnog košarkaša Cibone i zlatnog reprezentativca. S povjerenjem sam svoj tekst dao u ruke Davoru Špišiću, kojem nije bilo lako sve postaviti na svoje mjesto za prikazivanje na kazališnoj sceni. Sigurno će biti zanimljivo čuti njegova razmišljanja tijekom rada na tekstu predstave. A u glazbi će sigurno svi uživati", poručuje autor knjige Kostelnik.
Darko Kovačević
U knjizi su umjetničke crno-bijele fotografije poznatih osječkih fotografa Jaćimovića, Lončara i Pichlera
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike