Sport
HRVATSKA - JORDAN

"Vatreni" na Rujevici prekinuli
post, Vida zabio kao kapetan
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Nakon Vide, iz prekida zabio i Mitrović, a Jordanci zatresli mrežu iz slobodnog udarca

Hrvatska je postigla prvu pobjedu nakon osvajanja drugog mjesta na SP-u u Rusiji. Žrtvu smo našli u nejakoj reprezentaciji Jordana. Prijateljski susret u kojem je naš izbornik Zlatko Dalić isprobavao igrače koji dosad nisu imali veću minutažu.


Odigrali smo taj pravi trening susret bez jakih aduta Modrića, Rakitića i Perišića što se osjetilo u organizaciji igre. Nismo previše toga napravili kroz kombinatoriku, a naši napadači ostali su nedorečeni. No, stvar su popravili stoperi Vida i Mitrović koji su zabili nakon prekida i donijeli nam tu očekivanu pobjedu. Nije to bila utakmica nakon koje se mogu donositi nekakvi veliki zaključci. Tako ćemo uz određene nepoznanice dočekati akcije u studenom kada ćemo igrati sa Španjolskom kod kuće i gostovati kod Engleske, a cilj će biti izbjegavanje posljednje dvije pozicije u skupni A Lige nacija kako bismo zadržali status nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Euro 2020.

Vidin skok

Hrvatska je odlučno krenula u utakmicu pa je već u prvih pet minuta bilo vatre pred vratima Jordana. Već u prvom napadu Kramarić je mogao ozbiljnije zaprijetiti, ali je previše komplicirao, pa je obrana Jordana uspjela raščistiti tu situaciju, a samo nekoliko trenutaka poslije, pomalo neočekivano, pružila se velika prilika Rebiću, kada mu je u noge došla jedna odbijena lopta. Naš napadač ostao je posve sam na sedam-osam metara od vrata, bio je i u zaleđu koje nije označeno, no njegov je udarac bio posve nekontroliran, kao da je i sam ostao iznenađen što je zastavica pomoćnog suca ostala spuštena. Taj dobar ulazak u susret zaključio je Bartolec u petoj minuti udarcem s 20-ak metara, koji nije bio ozbiljniji zadatak za jordanskog vratara. Malo-pomalo pokazao je i Jordan što može, pa je tako njihov najbolji igrač Al Tamari u 13. minuti pokušao volej-udarcem svladati Livakovića. No taj pokušaj s 13 metara otišao je preko vrata. Vidjelo se kako je Hrvatska tehnički daleko bolja momčad, ali su naši napadači previše težili atrakciji i kompliciranjima kada su mogli jednostavnije riješiti neke situacije pred vratima gostiju, koji su bili zgusnuti i dobro organizirani u obrani. Za to je, kako bi ih se probilo, bio potreban brži protok lopte, koji naša selekcija nije imala. Ipak, ako nije išlo iz igre, pogodak je stigao iz prekida. U 24. minuti Rog je izveo udarac iz desnog kuta, a Domagoj Vida svoj prvi susret u reprezentaciji s kapetanskom trakom oko ruke začinio je pogotkom. Najbolje je skočio ispred vrata i glavom poslao loptu u desni kut - 1:0. Dolazak u vodstvo još je malo opustio našu selekciju pa više nismo bili tako agresivni, što je omogućilo Jordancima nešto zraka, ali njihovi napadači jednostavno nisu imali nikakve izglede u dvobojima s Vidom i Lovrenom. Kada bi i došli do obećavajućih situacija, naši su ih stoperi lako rješavali. S druge strane, Hrvatska je svoje vodstvo mogla povećati preko Pašalića u 35. minuti, kada je iz blizine pokušao volej-udarcem koji je završio visoko preko vrata, a do odmora svoje su udarce s distance isprobali Rebić i Kramarić, no ni jedan od njih nije pronašao cilj pa se na odmor otišlo s minimalnom prednošću Hrvatske.

Zabio i Jordan


U nastavak susreta Hrvatska je ušla s tri nova igrača. U igru su ušli Pivarić, Mitrović i Bradarić, a u svlačionici su ostali Milić, Lovren i Badelj. Prve prijetnje u drugom dijelu opet su došle iz prekida. U 51. minuti Rog ponovno ubacio iz kuta, ovaj put s lijeve strane, glavom je pucao Mitrović, a dobro je intervenirao Yassen na vratima Jordana. U 62. minuti još jedan ubačaj Roga, ovaj put iz slobodnog udarca, lopta se odbila do Pjace čiji je udarac sa šest-sedam metara završio u bloku. No, nekoliko trenutaka kasnije obrana Jordana više nije izdržala. Još jednom je ubacio Rog iz slobodnog udarca, a na drugoj vratnici je najbolje skočio Mitrović i glavom poslao loptu u donji lijevi kut - 2:0. Nakon toga krenule su brojne zamijene, a u tome su profitirali Jordanci koji su u 73. minuti uspjeli smanjiti zaostatak. U 71. minuti veliku priliku imali su gosti. Aktivi Al Bakhet je s lijeve strane uputio povratnu loptu na 15-ak metara od vrata na koju je natrčao Al Murian i tukao snažno preko vrata. Lijep pogodak iz slobodnog udarca postigao je novi igrač na terenu Faisal koji je pucao sa 20-ak metara, lopta je na putu prema vratima pogodila Pašalića u živom zidu, promijenila smjer i postala neuhvatljiva za Livakovića - 2:1. U tom razdoblju Jordan se ohrabrio, tražio izjednačenje, ali do prave prilike više nisu došli...
Dalibor Keler
RIJEKA - Stadion na Rujevici. Noćna utakmica. Teren: dobar. Gledatelja: 6000. Sudac: Sandor Szabo (Mađarska) - 6,5. Strijelci: 1:0 Vida (24), 2:0 Mitrović (62), 2:1 Faisal (73). Žuti kartoni: Bartolec, Jedvaj, Rog (Hrvatska), Mardi. Khattab (Jordan). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: MARKO ROG (HRVATSKA)

HRVATSKA

2(1)

Livaković 6, Bartolec 6 (od 63. Jedvaj 6), Lovren 6,5 (od 46. Mitrović 6,5), Vida 7, Milić 6 (od 46. Pivarić 6), Badelj 6 (od 46. Bradarić 6), Rog 7, Pašalić 6, Kramarić 5,5 (od 67. Santini 5,5), Pjaca 5,5, Rebić 6 (od 63. Livaja 5,5)

JORDAN

1(0)

Yaseen 6, Mari 6, Khattab 6, Al Arab 6, Mardi 6 (od 71.Al Rawashdeh -), Al Bakhet 6,5, Baniatiyeh 5,5, Al Samarneh 5,5 (od 63. Al Murian 6), Shelbayeh 5,5, Al Qarra 5 (od 63. Faisal 6), Al Tamari 6 (od 89. Rateb -).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana