Gastro
JEČAM

Peta najčešće uzgajana žitarica u svijetu
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Danas je ječam, osobito onaj dobiven ekološkom proizvodnjom, žitarica od koje se priprema velik broj raznovrsnih proizvoda. Koristi se kao krušarica, u obliku pahuljica, za pripravu čaja ljekovitih svojstava.
Omiljen kao hrana sportaša u različitim oblicima, ječam je peta najčešće uzgajana žitarica u svijetu. Tržnih viškova uglavnom nema, što je izazov i za njegovu proizvodnju prema ekološkim principima.
Vitalnost zrna ječma, njegova hranjivost i brojna ljekovita svojstva ovu pomalo zanemarenu žitaricu postupno vraćaju na obiteljski stol. Probajte i vi. Čaj od ječma jača imunitet, vraća energiju i snagu. U zagrijanu tavu stavite šalicu prethodno očišćenog, opranog i osušenog ječma. Pržite uz stalno miješanje dok ne poprimi zlatnožutu boju (ako prekratko pržite, čaj će imati prazno-bljutav okus, a pretjerate li, bit će gorak). Dodajte litru vode, zakuhajte i kuhajte još pet minuta. Procijedite i pijte toplo, mlako ili hladno.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...