Gastro
MED

Nektar bogova i iscjelitelj iz prirode
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Med i kolači pripremljeni s medom poklanjali su se bogovima, a nekoć se za posudu meda moglo dobiti magarca ili govedo. Faraon Ramzes II. njime je naplaćivao i dio poreza.
Dolaskom hladnijih dana treba ga koristiti što više u svakodnevnoj prehrani kako bismo zaštitili svoj organizam i ujedno ga liječili. Biološka svojstva meda su antibakterijska, bakteriostatska i protuupalna. Med je odličan izvor antioksidansa. Flavonoidi, askorbinska kiselina, fenolne kiseline i karotenoidi, samo su neki od antioksidansa prisutnih u medu. Sastav antioksidansa i antioksidacijska aktivnost meda ovise o biljnom izvoru, a tamniji med pokazuje jača antioksidacijska svojstva. Kao glavne antioksidanse iz meda valja izdvojiti flavonoide, za koje studije pokazuju da imaju jača antioksidacijska djelovanja od vitamina. Prirodni antioksidansi imaju povoljan učinak na krvožilni sustav čovjeka. J.Kn.
Možda ste propustili...