Novosti
OPASNOSTI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Žrtva krađe identiteta i dogradonačelnica Osijeka
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Tek što je u Osijeku završila Konferencija o sigurnosti i zaštiti na internetu, netko mi je hakirao profil. Slučajnost ili? - upitala se zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš na Facebooku uvidjevši da je baš toga dana na društvenoj mreži osvanuo profil kojim se netko lažno predstavlja u njezino ime. Žrtvom krađe identiteta na Facebooku prije nekoliko godina bio je i nekadašnji gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji je nepoznatu osobu prijavio policiji.
S lažnog profila "Zana Gamos", mnogima su u četvrtak počeli stizati zahtjevi za prijateljstvo. Velik broj osoba taj je zahtjev i prihvatio, ne znajući da je prijevara u pitanju. Tim osobama, kaže nam dogradonačelnica, počele su stizati različite poruke na e-mail, s kojekakvim ponudama. Gamoš je brzo upozorila sugrađane da ne prihvaćaju zahtjev ako ga dobiju.
- Za lažni profil doznala sam kada mi je u isto vrijeme stiglo jako puno poruka zabrinutih i zbunjenih prijatelja, koji su me ispitivali jesam li to zbilja ja iza tog profila - priča Gamoš. Dodaje da joj je sve u prvom trenu izgledalo bezazleno, kao neslana šala. Lažni profil je nakon nekoliko sati blokiran zahvaljujući brzoj reakciji brojnih prijatelja i pratitelja s njezina pravog FB profila.
Kada smo je upitali hoće li postupiti kao bivši gradonačelnik Bubalo te nepoznatog počinitelja prijaviti policiji, Žana Gamoš kaže da o svemu tome nije toliko ozbiljno razmišljala. Ipak, ubrzo je uvidjela da bi ovakva krađa identiteta mogla imati dalekosežne posljedice jer je osoba na visokoj funkciji. "U najmanju ruku, nepoznata osoba mogla bi lažno komunicirati s javnošću u moje ime i napraviti veliku štetu", kaže Gamoš. Nakon našeg poziva odlučila je zatražiti savjet stručnjaka o daljnjim koracima. J.Pejaković
Lažni profil na Facebooku je nakon nekoliko sati blokiran