Osijek
7. CIKLUS OTVORENOG ČETVRTKA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Niz zanimljivih popularnoznanstvenih predavanja
Objavljeno 16. listopada, 2018.

O stripu, pamćenju Domovinskog rata, kulturi javnog govora, cijepljenju i njegovim protivnicima, sreći, umjetnosti i horor-književnosti govorit će predavači u novom, sedmom zaredom, ciklusu projekta popularizacije znanosti "Otvoreni četvrtak" u organizaciji Filozofskog fakuleta, koji počinje krajem listopada.


Riječ je o projektu koji se provodi od akademske godine 2012./2013. u obliku popularnoznanstvenih predavanja namijenjenih široj zainteresiranoj javnosti. Sva su predavanja temeljena na znanstvenim istraživanjima, a u pravilu ih jedan četvrtak u mjesecu održavaju profesori, asistenti i znanstveni novaci s Filozofskog fakulteta te gosti predavači. Redoviti gosti, odnosno posjetitelji zanimljivog događaja, već dobro znaju da sva predavanja počinju u 18 sati, u prostoriji 54 na drugom katu Filozofskog Fakulteta. Do sada je održano više od 40 predavanja, a uvidom u novi ciklus steći će sliku o raznolikosti tema koje pokrivaju predavači i vrlo vjerojatno pronaći i svoje područje interesa.
Prvo u nizu osam planiranih predavanja u akademskoj godini 2018./2019. održat će posljednjeg četvrtka u mjesecu (25. listopada 2018.) Mia Filipov, mag. educ. philol. croat. mag. paed. (Osnovna škola Josipa Kozarca Vinkovci), o temi "Iz povijesti i sadašnjosti hrvatskoga stripa: Zlatka Who Wants to Live Forever ili Stilistička dekonstrukcija strip-albuma Zlatka Krešimira Zimonića". Drugo predavanje na rasporedu je 15. studenoga 2018., uz gošću predavačicu Katarinu Dinješ Gros, prof. (Strukovna škola Vukovar), o temi "Pamćenje Domovinskog rata u djelu Alenke Mirković ‘Glasom protiv topova‘ i kultura sjećanja u školskoj praksi". Sljedeće predavanje također je planirano u istom mjesecu – 29. studenoga 2018. o temi "Kultura javnoga govora" predavat će prof. Željana Nenadić El Mourtada (HRT Centar Osijek) i prof. dr. Vladimir Karabalić (Odsjek za njemački jezik i književnosti Filozofskog fakulteta Osijek). U novoj godini "Otvoreni četvrtak" nastavlja se 31. siječnja 2019. predavanjem "Obvezno cijepljenje i njegovi protivnici", koje će održati izv. prof. dr. sc. Željko Pavić (Katedra za sociologiju, FFOS). Odgovor na pitanje "Koga briga za (vašu) sreću?" dat će izv. prof. dr. sc. Anita Freimann (Ekonomskog fakulteta Osijek) posljednjeg četvrtka u veljači (28. veljače 2019.). "Iza kulisa u povijest: njemačko kazalište u Slavoniji" naziv je predavanja koje će 28. ožujka 2019. održati doc. dr. sc. Sanja Novak (Odsjek za njemački jezik i književnost, FFOS). O temi "Hrvatski prostori u djelima austrijske slikarske obitelji Alt" govorit će 25. travnja 2019. doc. dr. sc. Jasminka Najcer (Akademija za umjetnost i kulturu). Sedmi ciklus "Otvorenog četvrtka" zatvorit će 30. svibnja 2019. doc. dr. sc. Ljubica Matek (Odsjek za engleski jezik i književnost, FFOS) predavanjem "Arhitektura zla: uporaba prostora u horor književnosti".
Osnovna je misao "Otvorenog četvrtka" diseminacija znanja te afirmacija kulture dijaloga. Projekt ima za cilj približiti znanstvene teme širokoj publici i afirmirati ideju da sva istraživanja trebaju biti na korist zajednici te da ih mora validirati javnost. Ciljevi projekta su i poticanje kritičkog mišljenja, razvijanje komunikacijskih vještina, učenje o različitim kulturama, idejama i konceptima koji su sastavnice humanističkog obrazovanja.
Jasenka Pejaković
Osnovna je misao održavanja "Otvorenog četvrtka" diseminacija znanja te afirmacija kulture dijaloga
Možda ste propustili...

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike